Frgály, street food aj michelinská šéfkuchárka

A je tu znova! Čo? No predsa najnavštevovanejší gastronomický festival na Morave! Pripravte si chuťové poháriky na 4. až 6. októbra, pretože vás na Karlovskom gastrofestivale čaká množstvo vynikajúceho jedla a zážitkov. Jemné chute doladí prostredie pôvabného horského údolia v dedinke Velké Karlovice, kúsok za slovenskou hranicou. Neodolajú ani tí najväčší gurmáni, pretože opäť nebudú chýbať ani degustácie s michelinskou hviezdou. Tento rok ich má pod palcom 32-ročná Eszter Palágyiová, doposiaľ prvá a jediná šéfkuchárka zo strednej Európy, ktorá má toto prestížne ocenenie.

„V dobe, kedy reštauráciám vládnu prevažne muži, je Eszter Palágyiová skutočnou raritou. Štrnásť rokov zbierala skúsenosti v najlepších podnikoch Anglicka, Francúzska a Nemecka. Po návrate domov oslavuje jeden triumf za druhým. Okrem toho, že opakovane obhájila michelinskú hviezdu, priviedla „svoju“ reštauráciu Costes na prvé miesto v TOP 10 reštaurácií Maďarska už trikrát za sebou. Navyše bola už tri razy po sebe v Maďarsku vyhlásená za Chef of the year,prezradil Tomáš Blabla, riaditeľ Karlovského gastrofestivalu a Resortu Valachy.

Na zozname osobností, od ktorých sa maďarská šéfkuchárka učila, sa ligoce aj meno Francúza Joëla Robuchona, tzv. „šéfkuchára storočia“. Práve Francúzsko jej učarovalo natoľko, že jeho vplyv prelína do svojho varenia. „Vo Francúzsku som sa priučila vycibrenej elegancii a komplexným chutiam. Odvtedy to všetko využívam pri vymýšľaní a varení svojich jedál. Vždy používam maďarské sezónne suroviny a tradičné metódy úprav, vďaka ktorým sa zachová ich charakteristická chuť,“ vysvetľuje šéfkuchárka, ktorej najobľúbenejšími surovinami sú hľuzovky a zverina.

A určite na ne dôjde: hlavným chodom sobotnej galavečere bude zverina so slivkovými gnocchi a ružičkovým kelom, medzichod bude pstruh s kukuricou a hľuzovkou. Tešiť sa môžete aj na ďalšie lahôdky, medzi ktorými vás určite zaujme dezert Somlói Galuska (maďarská čokoláda s orechmi, rumom a hrozienkami) alebo vychýrená maďarská mangalica.

V predvečer gastrofestivalového víkendu, teda v piatok 4. októbra, odštartuje víkend plný chutí úvodnou galavečerou v Spa hoteli Lanterna. Bude v podaní miestneho tímu, ktorý vedie šéfkuchár Josef Tydlačka. Menu doladí prestížna značka šampanského G. H. Mumm.

Hlavný program Karlovského gastrofestivalu pre širokú verejnosť sa koná v sobotu a nedeľu, teda 5. a 6. októbra od 9.00 do 18.00. Tešiť sa môžete na ochutnávky nielen valašských špecialít v miestnych hoteloch, penziónoch a pohostinstvách, ktoré sú rozosiate asi v 3,5 kilometrov dlhom a priestrannom údolí Léskové. Medzi nimi sa môžete prechádzať po cyklistickom chodníku Bečva alebo vás odvezie vláčik, autobus, či koč. Súčasťou budú aj veľmi známe aktivity, a to súťaž o najlepší frgál a klobásu, farmársky trh, remeselný jarmok, posedenie pri hudbe, barmanské večery, kuchárske šou alebo frgálová manufaktúra, v ktorej si s nami vyskúšate vyrobiť tradičný valašský koláč – frgál. Pozrite sa, čo všetko môžete na gastrofestivalu zažiť a ochutnať.

Viac o Karlovskom gastrofestivale sa dočítate tu.

Doporučené produkty