Využite bohatú úrodu tekvice a inšpirujte sa našimi receptami

Tešíte sa z bohatej úrody tekvíc a chcete z nej mať čo najviac úžitku? Máme pre vás recepty, rady a inšpirácie, ako ju spracovať chutne, na slano či na sladko, na priamu konzumáciu, ale aj do zásoby.

Tekvicová sezóna

Tekvica so svojou oranžovou dužinou krémovej konzistencie môže vyniknúť v rozmanitých pokrmoch. Isto poznáte polievky, koláče aj prívarky. Dá sa zavárať na sladko, aj na slano a dokáže do seba výnimočne prijať chuť korenín. V našich záhradách sa jej darí, a aj preto zvyčajne pestujeme tekvice rôznych veľkostí aj tvarov – od malých ozdobných, až po tie, ktoré dosahujú vyše 10 kilogramov a vo svojich útrobách ukrývajú veľkú dávku obľúbených tekvicových semienok. Aj vy máte vo zvyku každý rok vyrezávať svetlonosa alebo pripravovať jesenné dekorácie v červeno-oranžových tónoch? Alebo len zbožňujete večerné chrumkanie tekvicových jadierok?  Tak, či onak, je na čase rozšíriť jej využitie a naplno nechať vyniknúť jej výnimočnosti.

Miesto v kuchyni má isté – pre zdravie, krásu, aj štíhlu líniu

To, že je tekvica bohatá na vitamíny, už na prvý pohľad predurčuje jej oranžová farba. Podobne ako mrkva, obsahuje betakarotén, ktorý sa v tele zmení na vitamín A. Vitamíny A, C a E tvoria silnú trojku antioxidantov, ktorá účinne bojuje proti voľným radikálom, spomaľuje starnutie a podporuje imunitu. V tekvici sa nachádza aj zastúpenie vitamínov skupiny B. Vitamíny B5 a B3 prospievajú zdraviu ciev a srdca, vit. B1 priaznivo pôsobí na nervovú sústavu a vit. B2 urýchľuje štiepenie tukov a cukrov.

Tekvicový špeciál

Aby toho nebolo málo, v tekviciach sa ukrývajú cenné látky luteín a zeaxantín, ktoré prispievajú k ochrane zraku. Nájdete v nej aj zdroje draslíka, železa, medi, zinku aj horčíka. Je dobré vedieť, že na 100 gramov dužiny pripadá priemerne iba 26 kalórií, čo ju radí spolu s cuketou a melónom k potravinám, ktoré rozhodne neuškodia vašej línii. Vďaka vyššiemu obsahu vlákniny sa postará o dlhší pocit nasýtenia a vyladenie vášho trávenia.

Tekvicové semienka sú tiež malým darom prírody pre naše zdravie. Hoci sú kalorickou maškrtou, v rozumnom množstve neuškodia. Práve naopak – ich zloženie pomáha znižovať hladinu “zlého” LDL cholesterolu, zabraňuje vzniku obličkových kameňov, znižuje zápal a bolesti kĺbov, či dokonca navodzuje lepší spánok.

Výzva menom čistenie

Na to, aby ste tekvicu mohli spracovať, musíte sa vyzbrojiť nielen dostatkom času, ale aj kvalitnými nožmi, ktoré sa nezľaknú výzvy v podobe tvrdej šupky. Šupka zdravej tekvice je pevná a silno prilieha k dužine. Práve vďaka nej vydrží tekvica pri uskladnení v chladných priestoroch až do jari a môžete si ju dopriať aj počas zimy. Ak chcete tekvicu použiť do polievky alebo ju nastrúhať, čisteniu sa nevyhnete. Ak však potrebujete tekvicu spracovať do pyré, je lepšie tekvicu nakrájať na menšie časti, osoliť ich, upiecť a zmäknutú dužinu vydlabať lyžicou. Na nezdolnú tekvicu neváhajte použiť použiť šikovných kuchynských pomocníkov, vrátane výkonných mixérov, ktorí ju v porovnaní s rukami spracujú za zlomok času.

Spracovanie tekvice

Lahodná tekvicová polievka

Na krémovú polievku je tekvica ako stvorená. Prípravu nasledujúcej zvládne zrejme každý.

Budete potrebovať: 1 tekvicu hokkaido, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, plátok masla (1 cm), 200 ml smotany na varenie, 1,5 l zeleninového vývaru, soľ, čierne korenie, kari korenie a štipku chilli.

Cibuľku nakrájajte na drobno a osmažte na masle. Pridajte nastrúhané strúčiky cesnaku a na kocky pokrájanú tekvicu (môžete aj so šupkou). Osoľte, poduste do mäkka a podlejte teplým vývarom tak, aby bola tekvica zaliata. Nechajte prejsť varom, pridajte koreniny podľa chuti a odstavte z ohňa. Pokračujte priliatím smotany. S pomocou ponorného mixéra vyčarujete už za pár minút jemný a sýty krém. Na ozdobenie môžete použiť opražené tekvicové jadierka, petržlenovú vňať a chlebové krutónky.

Tekvicová hokkaido polievka

Šťavnatý tekvicový koláč na slano

Týmto sýtym koláčom potešíte každú návštevu a z plechu bude miznúť až zázračne rýchlo.

Pripravte si: 700 g nastrúhanej tekvice, 300 g hladkej múky, 200 g tvrdého syra, 150 g slaninky (alebo šunky), 2 cibule, 4 vajíčka, 1 dcl oleja, 3 strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie, majorán a drvenú rascu, 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku.

Na troche oleja orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a slaninku. Nastrúhanú tekvicu zmiešajte s múkou, vajíčkami, olejom a nastrúhaným syrom. Pridajte prelisovaný cesnak, 1 ČL kypriaceho prášku a cibuľovo- slaninovú zmes. Vymiešajte do rovnomernej zmesi. Dochuťte koreninami podľa svojej chuti. Plech vymažte a vysypte múkou. Cesto rozotierajte do výšky 1,5 – 2 cm a koláč pečte vo vyhriatej rúre do zlatista pri teplote 180 °C približne 30 minút.

Slaný tekvicový koláč

Chutné tekvicové “cukríky”

Ak máte radi sušené dobroty, tento recept vás určite poteší.

Budete potrebovať: 1 väčšiu podlhovastú tekvicu, 100 g cukru na 1 kg tekvice, citrón, práškový cukor/med

Tekvicu prekrojte po dĺžke, vyberte mäkkú časť, očistite od šupky a z každej polovice dužiny nakrájajte “polmesiačiky” o hrúbke 3 - 4 mm. Výsledné kúsky tekvice môžu mať aj iný tvar, no nemali by byť príliš hrubé. Odvážte ich, aby ste vedeli, koľko cukru použiť. Uložte ich do hrnca alebo hlbokej panvice, podlejte 50 ml vody, prikryte plátkami citróna a zasypte cukrom. Zohrievajte, kým sa cukor úplne nerozpustí (pozor, neprevariť). Tekvicové kúsky musia v sladkej šťave pobudnúť aspoň 2 hodiny. Po vybratí ich opatrne osušte a uložte do sušičky na ovocie, alebo na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do rúry. Sušia sa pri teplote 50 – 60 °C po dobu 4 – 8 hodín (záleží od ich veľkosti). Na záver posypte práškovým cukrom alebo prelejte medom.

Tekvicové cukríky

Ako spracovať tekvicové semienka?

Na pohľad je to jednoduché – z väčšej tekvice odrežete vrchnú časť so stopkou, vyberiete mäkké vlákna, z ktorých postupne šúchaním prstov oddelíte tekvicové semienka. Umyte ich vo vode a nechajte voľne uschnúť. Ak už je počasie vonku chladné a slnečné lúče neprichádzajú, nechajte ich pri nižšej teplote preschnúť v sušičke ovocia. Pred pečením ich 10 minút povarte v osolenej vode. Následne presuňte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri teplote 160 °C 10 minút. Plech vyberte, semienka premiešajte a dopekajte do zlatista ďalších 10 minút.

Chrumkanie pri telke nie je jediné využitie – tekvicové jadierka sa hodia aj pri obaľovaní rezňov. Upečené alebo orestované semienka vyberte zo šupiek, za 2 hrste podrvte a premiešajte so strúhankou. Chuť rezňov bude príjemne oriešková.

Pečené tekvicové semienka

Ako uskladniť tekvicu na dlhšie obdobie?

Dá sa tekvica zamraziť? V surovom alebo predvarenom stave? Odpoveď je takáto: Tekvicu je možné mraziť, no nie všetky druhy zostanú po rozmrazení chutné a v dobrej konzistencii. Mraziť môžete kúsky, strúhanú tekvicu alebo varené pyré.

  • Napríklad veľmi obľúbená hokkaido tekvica je po rozmrazení vodnatá, a preto sa hodí najmä na priamu konzumáciu. Ak mrazenie, tak v podobe tekvicového pyré. Tekvicu uvarte domäkka, osoľte, okoreňte, dochuťte muškátovým orieškom a pomixujte ponorným mixérom.
  • Kvalitný kuchynský robot s funkciou strúhania vám pomôže tekvicu rýchlo nastrúhať. Stačí, ak ju potom naložíte do nádob alebo sáčkov, zamrazíte a kedykoľvek, aj počas zimy, si s veľkou úsporou času pripravíte krémovú tekvicovú polievku alebo prívarok.
  • Ak sa pohrávate s myšlienkou, že tekvicu zavaríte, vyzbrojte sa veľkým hrncom a môžete si pripraviť sladkokyslú strúhanú tekvicu, pikantný alebo sladký tekvicový džem alebo dokonca tekvicový kompót s ananásovou príchuťou.
Tekvicové pyré

Tekvicový džem so škoricou

Pripravte si: 500 g očistenej hokkaido alebo maslovej tekvice, 500 g cukru, 2 kusy celej škorice, 3 lyžičky mletej škorice, šťavu z citróna.

Očistenú tekvicu nakrájajte na kúsky, vložte do hrnca, pridajte celú škoricu a podlejte vodou. Varte do úplného zmäknutia, kedy sa už väčšia časť vody odparila. Pridajte šťavu z citróna, cukor a miešajte do rozpustenia. Potom celú škoricu vyberte a vmiešajte mletú škoricu. Rozmixujte do hladka a za stáleho miešania varte do džemovej konzistencie. Naplňte do malých zaváracích pohárikov, starostlivo uzatvorte, zabaľte do deky a nechajte do rána odpočívať. Kto rád experimentuje s chuťou a vôňami, môže skúsiť pridať aj vanilku a klinčeky. Dobrú chuť!

Tekvicový džem so škoricou

Použité obrázky sú ilustračné.