Vychytávky pre kuchára a kuchárky

Už vás v kuchyni nemôže nič prekvapiť? Zvládate prípravu rozmanitých pokrmov na jednotku? Nechajte sa inšpirovať nasledujúcim päťchodovým francúzskym menu, ktoré zaručene nadchne aj zdatných kuchárov a kuchárky. S využitím prvotriedneho vybavenia prichystáte svojej rodine či blízkym perfektné rillettes na domácom chlebe, netradičnú mrkvovú polievku, prekvapíte kohútom na víne ako hlavným chodom a kulinársku parádu zakončíte gaštanovým koláčom s čokoládou. Dajte sa do varenia!

 

Ideálny pomocníci k príprave tohto menu:

Nalaďte svoje chuťové poháriky

Pod francúzskym názvom sa ukrýva ríbezľový likér, alkoholický nápoj vhodný ako aperitív k vášmu menu. Pre slávnostnejšie príležitosti môžete likér využiť tiež na prípravu francúzskeho nápoja Kir, ktorý vykúzlite zmiešaním hotového ríbezľového likéru s dobre vychladeným šampanským. Či už zvolíte akýkoľvek variant, dokonale navnadíte svoje chuťové bunky na ďalší chod. Na servírovanie nápojov použite elegantné poháre na stopke a pridať môžete aj džbán s vodou a citrónmi ako osvieženie.

 

Predjedlo, po ktorom sa zapráši

Bravčový rillettes sa skladá len z niekoľkých surovín, jeho chuť je však neprekonateľná. Túto poctivú mäsovú nátierku s čerstvým chlebom zvládnete pripraviť oveľa rýchlejšie s tým správnym vybavením. Jediné, čo budete k príprave francúzskej pochúťky potrebovať, sú dokonale ostré nože a naozaj veľký hrniec s pokrievkou. Potom už len počkáte, kým mäso zmäkne a bude sa doslova rozpadať.

 

Polievka, ktorá zahreje aj pohladí na duši

Hladká, krémová polievka z mrkvy nemusí byť len záležitosť detí. S troškou korenia a kokosovým mliekom z nej môžete vytvoriť skutočne delikátny pokrm, ktorý zahreje i zasýti. Zo sady hrncov vyberte jeden s pokrievkou, a tiež si pripravte šikovný tyčový mixér. Tie výkonnejšie z nich dokážu polievku rozmixovať tak, aby v nej nezostal ani kúsok mrkvy, aby bol krém skutočne hladký a jemný. Niektoré stolné mixéry navyše disponujú sklenenou nádobou, v ktorej môžete priamo mixovať aj horúce suroviny.

 

Zlatý klinec vášho menu

Hlavný chod, opäť v duchu francúzskej kuchyne, môže síce na prvý pohľad vyzerať zložito, ale v skutočnosti sa nie je čoho báť. Stačí si pripraviť veľký hrniec dobre udržujúci teplo a panvicu. Namiesto bežného hrnca skúste použiť hrniec tlakový, ktorý na rozdiel od tých klasických urýchľuje varenie a zanechá mäso krásne mäkké, plné živín a chutí. Recept na kohúta na víne obsahuje veľa zeleniny, ktorú treba nakrájať. S krájaním surovín vám môžu pomôcť napríklad výkonné roboty s krájačom. Tie luxusnejšie z nich vedia dokonca samé variť priamo v miešacej mise. Aj so zložitým receptom tak budete mať minimum práce.

 

Sladká bodka na záver

Svoje šéfkuchárke menu nemôžete zakončiť inak, než perfektným dezertom s vyváženou chuťou pečených gaštanov, mandlí a čokolády. Aj tí, ktorí majú po zjedení predošlých chodov plno, neodolajú. Pri príprave koláča iste uvítate pomocníkov, ktorí vám ušetria nielen čas, ale i námahu. Upečené gaštany treba rozmixovať rovnako ako mandle a vytvoriť z nich dokonale jemnú pastu. Aj s tvrdými orieškami si poradia výkonné tyčové mixéry, prípadne rozšírené príslušenstvo drahších kuchynských robotov. K dezertu určite poteší aj lahodná káva. Svojim hosťom môžete ponúknuť dokonca takú, ktorá chutí ako z tej najlepšej kaviarne, a to predovšetkým vďaka domácim kávovarom. Tie zvládnu pripraviť ako lahodné cappuccino, tak i klasické espreso alebo lahodnú čokoládu pre deti a dospelých.

 

Skvelé jedlo si zaslúži skvele prestretý stôl

Či už uvaríte nedeľný obed alebo slávnostnú večeru, vašu snahu pri sporáku dokonale podčiarkne krásne prestretý stôl. Nielenže bude kvapka estetiky lahodiť oku, ale dodá obedu či večeri tú správnu atmosféru. Klasickým bielym obrusom rozhodne nič nepokazíte, farebne zladiť môžete tiež prestieranie. Na každý chod majte pripravené iné taniere, rovnako ako čisté príbory. Nezabudnite hosťom prichystať poháre na vodu a víno, celkový dojem môžete doladiť aj obrúskami. Dávajte radšej menšie porcie, zvlášť u obsiahleho menu. Nielenže svojich hostí úplne nepresýtite, ale menšie porcie budú pôsobiť viac esteticky. Nakoniec porciu ozdobte čerstvými bylinkami alebo kúskami čerstvej zeleniny, ktoré ste použili pri varení. Vďaka čerstvosti surovín bude jedlo vyzerať sviežo a navyše hostia uvidia, aká bylinka sa skrýva napríklad vnútri omáčky u kohúta na víne. Skrátka nechajte jedlo, nech hovorí samo za seba.

 

Praktické rady na záver

  • Môže sa stať, že uvaríte príliš veľké množstvo. Zvyšné porcie najlepšie uchováte vo vzduchotesných dózach.
  • Prineste ochutnať kolegom do práce alebo rodine. Využiť môžete šikovné obedáre alebo termotašky.
  • S dizajnovými mlynčekmi narobíte v kuchyni nielen veľkú parádu, ale varenie bude zase o trochu príjemnejšie.
  • Čerstvé suroviny sú základom dobrej kuchyne. Majte vždy po ruke čerstvé bylinky, nech je leto alebo zima. Sada pre ich pestovanie vám to uľahčí.
  • U niektorých receptov je obzvlášť dôležité množstvo. S presnou kuchynskou váhou však nikdy nešliapnete vedľa.
  • Veľa potravín (maslo, jogurty, syry, zmrzlina, chlieb, ...) si dnes môžete vyrobiť aj doma - vyskúšajte našich pomocníkov.