Vianočné pečenie na poslednú chvíľu – zdravo a chutne!

  • Štvrtok, 23. december 2021

Vianoce sú pre mnohých z nás sviatkami pokoja, rodinnej pohody a lásky. Priznajme si však, že sú aj o láske k pečeniu a maškrtení. Veď to poznáte. „Ja nebudem!“ Realita je ale iná. Koláčik ráno – ku kávičke, k čaju alebo len tak, koláčik pred obedom, za obedom, na obed, koláčik ako sladká bodka za večerou. Koláčik si dáme vždy keď máme chuť, teda vždy. Aby sme však po všetkom tom maškrtení nepripomínali veľrybu, čo to trošku prehnala s apetítom, skúsme to tento rok o niečo zdravšie.

Vianočné pečenie

Medovníčky mäkké ako vankúšik

Klasiku neobídeme, ale vynovíme suroviny. Chuť bude rovnako lahodná a svedomie môže hryzkať akurát tak svetrík. Pridáte sa. Hebké a jemnučké voňavé vankúšiky voňajúce po teple domova a hrejivom pocite lásky. Hmm, mňam! To sú perníčky alebo medovníčky – ako sa komu páči. Viem, že nie sú najjednoduchšie, ale tento recept zvládne každý. Potrebujete si iba vyhrnúť rukávy a pustiť sa do... pozorného čítania. Recept je fit, čo znamená, že ide o zdravšiu verziu, než ako ju poznáme. Zmena je ale život, a tak si poďme predstaviť naše zdravé suroviny potrebné na výrobu tých najmňamóznejších perníčkov.

Ingrediencie:

  • 50 g maslo
  • 80g med
  • 50 g pomletý trstinový cukor
  • 1 čl zarovnaná sódy bikarbóny
  • 1 čl kopcovitá perníkového korenia
  • ½ čl škorica
  • 2 ks vajce (1 do cesta, 1 na potretie)
  • 100 g ražná alebo špaldová hladká múka
  • 50 g ražná alebo špaldová celozrnná hladká múka
  • 50 g pomleté ovsené vločky
  • Radosť z pečenia neobmedzené množstvo
Vianočné pečenie

Postup:

  1. Začneme sa usmievať a vložíme odhodlanie do misiek.
  2. Všetky ingrediencie okrem múky a ovsených vločiek si dáme do nádoby a nad paru (najlepšie použiť úzky hrniec a naň položiť misku alebo menší hrniec). Zvýšte plyn a počkajte, kým voda nezačne vrieť.
  3. Medzitým si v ďalšej miske zmiešame múky + pomleté ovsené vločky.
  4. Keď začne voda vrieť, zmes začneme miešať, aby sa nám roztopilo maslo aj med (pozor!, aby ste nespravili praženicu, tú máme v pláne inokedy). Miešajte cca 5 minút, kým sa zmes neroztopí a pekne spojí. Keď sa tak stane, miešajte už iba metličkou! Sem-tam premiešajte, aby sa zmes naozaj pekne spojila a začala vytvárať penu (cca ďalších 5 minút). Následne vypneme a necháme 1 minútu postáť. Zmes by mala pripomínať konzistenciou cappuccino – krémové a nadýchané. Po minúte ešte horúce vlejeme do múky a miešame. Zmes sa o pár minút krásne spojí.
  5. Dôležité!!! Cesto potom vložíme na minimálne 12 hodín do chladničky (12 – 14 je ideál).
  6. Cesto vyberieme a necháme odležať pri izbovej teplote cca 30 minút. Rúru si zapnite na 170  180°C (závisí od typu rúry). Cesto preložte na dosku, prikryte potravinovou fóliou a vyvaľkajte na hrúbku cca 3 – 4 mm.
  7. Prichádza najzábavnejšia časť. Odoberieme fóliu a začneme vykrajovať. Vytvárajte radšej rovnaké veľkosti, aby sa rovnomerne prepiekli. Ukladáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a dáme piecť na 6 – 8 minút (závisí od typu rúry). V polovici pečenia plech otočíme, aby sa medovníčkom dostalo slniečka od rúry rovnomerne.
  8. Necháme vychladnúť a... šup s nimi do bruška! Najlepšie však na druhý deň.
Vianočné pečenie

Klasická cukrová poleva nie je úplne fit, ale tá s kokosovým cukrom alebo xylitolom (brezový cukor) rozdrveným na prach, troškou citrónovej šťavy, tak tá dá na frak všetkým nepotrebným kalóriám. Skúste a presvedčte sa.

Vedeli ste, že perníčky sa radi parádia? Môžete im do stredu pridať mak, rôzne oriešky: mandľu, vlašský orech alebo sa vyšantiť s cukrovou polevou (tento rok letí aj abstrakcia), kandizovaným ovocím a vianočný outfit je na svete. Dokážete si tak vytvoriť perníček podľa vašich predstáv a zdobenie bude určite baviť aj deti. A ešte ako! Niektorým perníčkom v tvare medvedíka, hviezdy či panáčika môžete vložiť do rúk lentilku, orech a pod. Budú vyzerať, že ho držia v náručí, čo je nielen milé, ale aj hravé. A to potrebujeme, popustiť fantázii uzdu naplno!

Vianočné pečenie

Lízanka na zjedenie

Ak vidíte, že vy síce pečiete ako dračica, ale z podnosu s koláčikmi stále miznú kúsky vášho kulinárskeho umenia, zrejme máte doma deti. Deti, ktorým vaše výtvory chutia. Čo tak, keby ste si vytvorili nejaký koláčik spolu? Prípadne starším deťom, ktoré už čo-to v kuchyni zvládnu môžete iba asistovať. Ako správna šéfka musíte predložiť zadanie. Dnes máme na pláne fitness banánovo-špaldové cake pops, taký koláčik na špajli podobný lízankám. Kde zaznie slovo lízanka, máte vyhraté. Nenáročný voňavý recept, ktorý svoj potenciál najobľúbenejšej vianočnej maškrty ukrýva aj v nekonečných možnostiach zdobenia. Poďme na to!

Ingrediencie:

  • 130 g špaldovej múky
  • 70g proteínu (vanilková alebo banánová príchuť)
  • 2 zrelé banány
  • 170 g bieleho jogurtu
  • 150 g jablkového pyré
  • 4 PL medu
  • 2 vajcia
  • 1 PL roztopeného kokosového oleja
  • 1 čl prášku do pečiva
  • štipka škorice, aj dve
  • 70 g cream cheese light (krémový syr napr. Philadelphia)
  • 100 g horkej kvalitnej čokolády
  • 1 čl kokosového oleja
  • ozdôbky (mak, mleté mandle, orechy, kokos, drvené lyofilizované ovocie, cukrové guličky atď)
Vianočné pečenie

Postup:

  1. Banány popučíme vidličkou na jemnú kašu.
  2. Pridáme jogurt, pyré, med, vajcia, roztopený kokosový olej a zamiešame.
  3. Následne do cesta pridáme múku, proteín, prášok do pečiva, škoricu a poriadne premiešame.
  4. Cesto vylejeme do formy cca 20 – 25 cm a pečieme pri 170°C 40 – 45 minút do zlatista.
  5. Upečený korpus necháme úplne vychladnúť a potom ho rozmrvíme na jemno (buď v rukách alebo sekáčikom).
  6. Vmiešame do cesta cream cheese.
  7. Vznikne formovateľná hmota (ak je mrvenička príliš „riedka“ pridajte ešte trošku syra).
  8. Vytvarujte rukami guličky (môžete aj iné tvary, ktoré vám napadnú) a dáme aspoň na 30 minút do chladničky.
  9. Nezaháľame a medzičasom si roztopíme čokoládu s kokosovým olejom.
  10. Blížime sa do finále! Guličky napichneme na špajle, namočíme do čokolády a zdobíme a zdobíme. Nakoniec ich nemáme zatuhnúť vo zvislej polohe. Skladujeme v chladničke, aby sa nezmenili na guličky halloweenskeho typu.
Vianočné pečenie

Pri konečnom zdobení sa naozaj môžete vrhnúť do sveta rozprávok a predstáv. Použite napr. slané prelomené praclíky ako parožie a vytvoríte sobíkov (lentilka ako nos, oči z cukrovej hmoty, alebo viete aj kúpiť malé očká), s použitím šľahačky Mikuláša (brada, čapica) atď. Fantázii sa opäť medze nekladú. Zdobiť môžete aj klasicky obalením v posekaných mandliach, pistáciách, lieskových orechoch, kokose, maku atď.

Snehuliak v exotickom šate

Čas nás súri, a možno aj nesúri, ale prečo si ho trošičku neušetriť na pozeranie obľúbenej rozprávky s deťmi? Mám pre vás eňo-ňuňo recept na vianočnú sladkôstku, ktorá je chutná a hotová rýchlosťou svetla. Ideme si postaviť snehuliaka. A budeme aj snežiť! Super, však?

Ingrediencie:

  • 100 g kokosovej múčky
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 200 g jemného tvarohu
  • 1 šálka mandlí
  • 1 PL medu
  • 1 balíček vanilkového cukru (môžete nahradiť kokosovým a troškou čerstvej dužiny z vanilky)
Vianočné pečenie

Postup:

  1. Kokosovú múčku zmiešame s tvarohom, medom a vanilkovým cukrom. Ak sa hmota lepí, prisypeme kokosovú múčku. 
  2. Zo zmesi formujeme guličky (alebo kocky) a do stredu každej vložíme mandľu (pistáciu, lieskový orech, hrozienko, čo preferujete). 
  3. Následne posypeme kokosom (snehom) a dáme do solária pre snehuliakov (do chladničky) stuhnúť, aby mali tú správnu konzistenciu a farbu.
  4. Čaro tohto jednoduchého receptu tkvie opäť v neobmedzenej fantázii pri zdobení

Vianočné pečenie

Rozhodli sme sa ale pre snehuliaka, tak si vezmeme 3 guľôčky, prepichneme ich špajľou a zdobíme. Kúsok mrkvičky ako nos (alebo použijeme cukrové guličky a tubičky na zdobenie), vieme vymodelovať aj klobúk (napr. z vyššie uvedeného perníkového cesta si vytvoríme krúžky a valčeky). Všetci si predsa jedlo vychutnávame aj očami, tak prečo ich nepotešiť.

Jedlá vianočná ruža

Jedlé kvety nie sú dnes žiadnou novinkou, ale nemusíte mať obavy, vianočnú ružu, ktorú poznáte ako typický kvet Vianoc, jesť nebudeme. Pripravíme si dezert, ktorý svojou podstatou nepatrí k tým najzdravším, ale k atmosfére Vianoc svojou vôňou a chuťou patrí a my si ho v zdravšej verzii pripravíme.

Ingrediencie:

  • 250 g lístkového cesta (recept na zdravšiu verziu nižšie)
  • 200 ml vody
  • 3 ks červených jabĺk
  • 3 PL xylitolu
  • trstinový práškový cukor (nemusí byť)
Vianočné pečenie

Postup:

  1. Jablká nakrájame na štvrtiny a odstránime zvyšky jadrovníka, následne ich nakrájame na cca 2 mm plátky.
  2. hrnci alebo panvici privedieme k varu vodu, pridáme xylitol, počkáme, kým sa rozpustí a vložíme do nej plátky jabĺk. Varíme 2 – 3 minúty, kým nebudú jabĺčka ohybné. Opatrne scedíme vodu a necháme plátky vychladnúť.
  3. Cesto si vyvaľkáme na tenko (max 2 mm) a nakrájame na 3 cm prúžky dlhé 25 – 30 cm.
  4. Plátky jabĺk ukladáme na prúžky tak, aby štvrtiny svojou oblou časťou so šupkou vytŕčali kúsok na cesto, a teda ukladáme štvrtinky horizontálne vedľa seba.
  5. Prúžky zrolujeme „do slimáka“ a snažíme sa o to veľmi opatrne, aby nám jabĺčka odtiaľ nevypadávali.
  6. Vytvorené ružičky vložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200°C do zlatista (kým sa ružičky nerozvinú a vrch mierne nezhnedne). Nakoniec môžeme poprášiť práškovým trstinovým cukrom, ale až po vychladení. Voilá, vianočné jedlé ruže sú hotové.
Vianočné pečenie

Postup na prípravu lístkového cesta ako ho (ne)poznáme:

Ingrediencie:

  • 250 g hladká múka
  • 250 g kokosový olej
  • 6 PL jogurtu gréckeho typu
  • 1 žĺtko
  • Štipka himalájskej soli

Postup:

  1. Všetky ingrediencie dáme do dostatočne veľkej misky.
  2. Vypracujeme si z cesta hladkú zmes bez hrudiek.
  3. Cesto môžeme vypracovať kuchynským robotom aj tradičnou metódou – miesiť cesto rukami.
  4. Hladké lístkové cesto uložíme do obdĺžnikovej krabičky alebo z neho vytvarujeme obdĺžnik a premiestnime do igelitového vrecka. Keď bude mať cesto obdĺžnikový tvar bude sa s ním ľahšie manipulovať pri pečení.
  5. Cesto uložíme do chladničky a necháme odležať aspoň 12 hodín.
  6. Po minimálne 12 hodinách môžeme začať pripravovať dobrotu z lístkového cesta, ktorú sme si uviedli vyššie.
Pečenie vianočných maškŕt je za nami. Dúfam, že sa vám recepty páčili a že ich zaradíte medzi „povinnú výbavu“ nielen na Vianoce. Želám vám pokojnú atmosféru počas celých sviatkov. Nech ste zdraví a koláče vydržia aspoň jeden týždeň bez ujmy na množstve.

Vianočné pečenie