Vianoce bez sladkostí a vianočného pečiva si dnes už snáď nedokážeme ani predstaviť. Bez nich by neboli úplné a dokonalé. Vedeli ste, že tradícia vianočného pečenia siaha až do 16. storočia? Aké boli typické vianočné dobroty v minulosti? A aké sú obľúbené na vianočných stoloch dnes? Pustite si obľúbené koledy, urobte si pohodlie a nechajte sa inšpirovať našimi tipmi na obľúbené vianočné recepty.

Trocha z histórie vianočného pečenia
Tradíciu vianočného pečenia majú na „svedomí“ Pohania. Vianočné pečivo malo oplývať tajomnými schopnosťami a chrániť celú rodinu, zvieratá aj dom pred temnými silami. Ľudia si vtedy mysleli, že vianočné koláče majú veľkú moc, a tak si na nich dávali naozaj záležať. Vykrajovali najmä zvieratká a kolieska – symbol slnka. Prichystané cukrovinky potom vešali na ovocné stromy, aby sa dočkali veľkej úrody. V domoch sa malo držať šťastie a aby sa dobre darilo zvieratám, tak im vyzdobili aj chlieviky. A čo zostalo, to rozdali po príbuzných.
Keď si ale myslíte, že pečivo vyzeralo rovnako ako to dnešné, ste na omyle. Väčšina ľudí bola chudobná, cukor a múka boli vzácnosťou, a tak cukrovinky vyrábali zo sušeného ovocia a medu. Jemné druhy pečiva sa začali objavovať až od druhej polovice 19. storočia. Vtedy si však na nich pochutnávali len bohatí – šľachta a mešťania. Chudobný vidiek sa musel aj naďalej uspokojiť so sušeným ovocím a orechmi. Aj na konci 19. storočia bolo repného cukru málo. Dlho sa sladilo medom, ktorého bol na vidieku dostatok. Súčasná rozmanitá podoba vianočných koláčikov je typická až pre 20. storočie.

Obľúbené vianočné pečivo u nás
Takmer v každej domácnosti nájdete linecké koláčiky – klasické či s kakaom. Nasledujú vanilkové rožteky, ktoré neodmysliteľne patria k symbolom slovenských Vianoc. V mnohých variantoch sa na slovenských stoloch vyskytujú tiež medovníky či plnené orechy. Stále obľúbenejšie sú zdravšie varianty tradičných špecialít, ale aj originálne nepečené dobroty. Chcete vyskúšať niečo nové, alebo hľadáte recepty na tradičné vianočné zákusky? Vyskúšajte naše vianočné recepty.
Recept na linecké kolieska
- 250 g hladkej múky
- 160 g masla alebo rastlinného tuku
- 1 – 2 žĺtky
- 80 g práškového cukru
- Trochu strúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžička citrónovej šťavy
Postup:
Preosejeme múku s cukrom a pridáme nakrájaný zmäknutý tuk. Vložíme ďalšie prísady a rýchlo vypracujeme cesto, ktoré môžeme nechať 2 hodiny odležať v chladničke. Následne cesto rozvaľkáme a na vykrajovanie použijeme svoje obľúbené vykrajovačky. V rozohriatej rúre pečieme na 180 °C asi 10 minút (pozor, každá rúra pečie inak, preto cesto strážte). Ak chcete zdravší variant, skúste vymeniť hladkú bielu múku za špaldovú. Vychladnuté kolieska na záver natrite obľúbeným džemom (teplé majú vo zvyku sa lámať). Dobrú chuť!

Recept na včelie úliky s kokosom
Kokos je veľmi zdravý a chutný, tak prečo ho nevyužiť aj pri vianočnom pečení! Táto zaujímavá zmena bude mať zaručene úspech.
- 300 g strúhaného kokosu
- 100 g sušeného mlieka
- 150 g mletého cukru
- 1 Salko (sladené mlieko v plechovke)
- Piškóty
- Kokos na obalenie
- Náplň (karamelový krém alebo Nutella)
- Formičky na úliky
Karamelový krém:
Postup:
Najprv si pripravte plnku. Zatvorené Salko úplne ponorte do hrnca s vodou a varte na miernom ohni asi 3 hodiny. Potom nechajte plechovku celkom vychladnúť. Uvarené Salko následne vyšľahajte s 200 g masla. Krém nechajte chvíľu vychladnúť. Tip: Ak si chcete uľahčiť prácu a ušetriť čas, môžete si kúpiť už skaramelizované Salko.
Teraz si pripavte cesto. V mise premiešajte kokos a sušené mlieko spolu s cukrom. Postupne pridávajte Salko. Vypracujte cesto. Ak by sa lepilo alebo bolo príliš riedke, pridávajte po trochách strúhaný kokos. Nechajte cesto na 20 minút stuhnúť v chladničke. Následne vytvorte guličku, ktorú obalíte v kokose a vtlačíte do kokosom vysypanej formičky.
Do úlika spravte menší otvor, do ktorého dajte lyžičkou trošku krému a následne pritlačte piškótu. Nakoniec formičku otvorte a pečivo dajte na tácku. Kto má rád čokoládu, môže ňou úliky poliať, a napokon vložiť na stuhnutie do chladničky. Skladujte na chladnom mieste.

Čokoládovo-kokosové guličky
- 45 g masla
- 120 g práškového cukru
- 50 g strúhaného kokosu
- Cca 20 g kakaa (podľa toho, či je kakao svetlé alebo tmavé)
- Podľa chuti rum
- Strúhaný kokos na obaľovanie (prípadne mleté pistácie, kakao,...)
Postup:
Suroviny dáme do misy a starostlivo z nich vypracujeme cesto. Pokiaľ budú ochutnávať aj deti, vynechajte rum a namiesto neho pridajte o trochu viac masla. Z hotového cesta potom tvorte guličky, ktoré obalíte v strúhanom kokose. Pre spestrenie môžete obaľovať aj v kakau či prášku z pistácií, ktorý dodá zákuskom krásnu zelenú farbu. Obalené guličky následne uložte na chladné miesto.

Pistáciové rožteky
- 60 g práškového cukru
- 190 g zmäknutého masla
- 2 žĺtky
- 200 g nesolených vylúpaných pistáciových orieškov
- 200 g hladkej múky
- Štipka soli
- Práškový (vanilkový) cukor na obalenie
- Prípadne čokoláda a mleté pistácie na obalenie
Postup:
Zmäknuté maslo s cukrom vymiešajte do peny. Následne pridajte žĺtky a zamiešajte. Primiešajte namleté pistácie spolu s múkou a soľou k maslovej zmesi. Vypracujte hladké cesto a nechajte aspoň hodinu odležať v chladničke. Potom tvarujte rožteky, dajte na vymastený plech (alebo použite papier na pečenie) a pečte na 200 °C cca 8 minút (nezabudnite, že každá rúra pečie inak).
Vo voľnej chvíli si pripravte práškový (alebo vanilkový) cukor a môžete pridať i namixované pistácie. Touto zmesou obaľujeme ešte horúce rožteky. Menej sladký variant: potrite rožteky z časti čokoládou a posypte mletými pistáciami.
