Tipy a zaujímavosti ku grilom

Ako vybrať ten správny gril už viete. Čím sa ale riadiť, ak si chcete grilovanie užiť naozaj naplno? Pripravili sme pre vás súbor dôležitých tipov a rád, na ktoré by ste rozhodne nemali zabudnúť.

Aké pojmy pozná každý správny milovník grilovaného jedla?

  • Raclette: je tradičná švajčiarska lahôdka, obdoba obľúbeného fondue. Na malých panvičkách, ktoré sú väčšinou umiestnené zo spodnej strany grilu, sa rozpúšťa polotvrdý syr. Ideálnou prílohou sú zemiaky v šupke. Raclette panvičky je samozrejme možné použiť i na zeleninu a iné dobroty.
  • Lávové kamene: sú vyrábané z vyhasnutej lávy nefunkčných sopiek. Pri grilovaní je výhodné využívať ich najmä preto, že takto ugrilované mäso je zdravšie. Odkvapkávajúci tuk sa neprepaľuje, ale vsiakne sa priamo do kameňov. Zvyčajne vystačia na jednu grilovaciu sezónu a svoje využitie nájdu najlepšie na plynových griloch.
  • Vymeniteľné rošty: ak si chcete grilovanie naozaj užiť a mať priestor aj pre rôzne experimenty, skontrolujte, či je gril vybavený vymeniteľným roštom. V prípade, ak áno, nie je problém využiť na grile kameň na pizzu alebo WOK panvicu. Možnosti grilu sa tak značne rozšíria.
  • Ako sa od sebe líšia plynové, elektrickégrily na drevené uhlie a aké sú ich plusy a mínusy sa dočítate v tomto článku.

10 dôležitých rád pre správnu grilovačku

  • Najvhodnejšie mäso na steaky je mäso z chrbta alebo zadnej časti zvieraťa, napr. sviečková alebo roštenka.
  • Mäso by malo byť riadne prerastené tukom a tiež správne odležané, aby krásne zmäklo.
  • Správny hovädzí steak by mal byť široký 2-3 cm, u ostatných druhov mäsa postačí 1,5 - 2 cm.
  • Vyrobte si vlastnú marinádu - bude oveľa chutnejšia a jej príprava je jednoduchá.
  • Naložte mäso minimálne s 3-hodinovým časovým predstihom.
  • Rozpáľte gril na teplotu cca 250-300 ° C.
  • Počas grilovania mäso neprepichujte, stratilo by šťavu.
  • Mäso soľte až v priebehu grilovania, inak pustí všetku šťavu.
  • Hotové mäso spoznáte tak, že na neho zatlačíte prstom: ak je mäkké- je vo vnútri surové, ak jemne pruží- je vnútri ružovkasté a ak je pevné- je vnútri prepečené.
  • Po grilovaní nechajte mäso ešte asi 5 minút odležať.

 

Ako sa starať o gril?

  • Po každom grilovaní očistite mriežku alebo tál.
  • Elektrické a plynové grily zahrejte na vysokou teplotu a zvyšky po grilovaní zmiznú.
  • Zvyšné nečistoty odstráňte kefou. Pozor na jej štetinky, vždy zvoľte také, aby ste gril nepoškodili. Na smalt sú najlepšie mosadzné štetinky, na lithium a nerez oceľové štetinky.
  • U grilov na drevené uhlie nezabudnite vysypať zvyšky paliva, popola a raz za čas gril umyte.
  • V prípade elektrických grilov stačí umyť prístroj. Niektoré jeho časti je možné umývať priamo v umývačke riadu.
  • Po vyčistení by na žiadnom type grilu nemala zostať voda.

 

Ako grilovať zeleninu

  • Zeleninu potrite marinádou alebo rastlinným olejom.
  • Nastavte gril na vyššiu teplotu (cca 200 ° C). Pri griloch na drevené uhlie najprv nechajte rozžeravené uhlie cca pol hodiny pohorievať a až potom pridajte zeleninu.
  • Zeleninu potierajte aj v priebehu grilovania. Bude tak krehká a nevysušená.
  • Obracajte ju v polovici grilovania alebo vo chvíli, keď sa na nej objavia tmavé prúžky.
  • Vo chvíli, kedy pôjde zelenina ľahko prepichnúť vidličkou, máte hotovo!

 

Pripravte si pravý americký hamburger

Túžite po dokonalom šťavnatom hamburgery, aký poznáte z amrických filmov a seriálov? Urobte si ho. Je to jednoduché:

  1. Stavte na hovädzie: zo všetkého najdôležitejšie je vybrať správne mäso. Siahnite po tučnejšom hovädzom (cca 20%). Najlepšie je predná hovädzina.
  2. Nameľte si skvelú chuť: mlynček na mäso by mal prísť na rad až teste pred samotným grilovaním. Mäso nameľte ihneď po vytiahnutí z chladničky, inak sa môže stať, že nebude držať pohromade.
  3. Neochucujte vopred: potom, čo vytvarujete z mäsa placku do požadovanej veľkosti, primeranú k veľkosti žemličky, zľahka jemne ochuťte soľou a korením. Hneď potom vložte mäso na gril.
  4. Grilujete: mäso položte na gril, jemne ho pritlačte a bez otáčania prepečte do polovice. Potom ho otočte. Doba grilovania sa obvykle pohybuje medzi 2-8 minútami. Po odobratí z grilu nechajte mäso pár minút oddýchnuť.
  5. Máte chuť na chrumkavú žemličku? Žemľu voľte ideálne z hustejšieho cesta. Rozhodne odporúčame dať ju na chvíľu na gril - bude pevnejšia, chrumkavejšiu a hlavne ... chutnejšia!
  6. Naplňte burger podľa vlastnej chuti: pri plnení obsahu hamburgeru sa riaďte svojimi chuťami a nebojte sa experimentovať. Dôležité je, aby sa chute navzájom neprebíjali. Každú surovinu je dobré pred vložením do hamburgeru upraviť - napr. ugrilovať zeleninu. Mäso by malo byť optimálne vždy naspodku, jednotlivé suroviny vkladajte tak, aby sa po sebe nešmýkali a burger tak držal pohromade.

Čo by sa vám pri grilovaní mohlo hodiť?

Doporučené produkty