Raňajkujte ako anglická kráľovná

Nemusíte byť rodenými Britmi, aby ste si mohli spríjemniť ráno chutnými anglickými raňajkami. Aj keď sa o Angličanoch hovorí, že nie sú príliš zdatnými kuchármi, v oblasti raňajok to rozhodne neplatí. Už v 19. storočí Briti vedeli, aké dôležité je prvé jedlo dňa. Svoje rána tak začínali tanierom plným lokálnych surovín, ako sú napríklad vajcia, párky či klobáska, fazuľa, paradajky, šampiňóny a nechýbala ani pravá anglická slanina. Dnes sú anglické raňajky považované za britské kultúrne dedičstvo a dopriať si ich môžete kdekoľvek na svete. Dokonca aj u vás doma.

Pravé anglické raňajky

Váš tanier tak bude hrať všetkými farbami a chuťami, príprava pritom nie je vôbec zložitá. Vhod vám isto príde recept, vďaka ktorému nezabudnete na žiadnu časť výdatného pokrmu.

Príprava anglických raňajok

Na 2 porcie budete potrebovať:

  • 2 párky alebo klobásky na gril
  • 2 vajcia
  • 4 plátky anglickej slaniny
  • fazuľu v paradajkovej omáčke
  • 4 šampiňóny
  • zopár cherry paradajok
  • olivový olej
  • 2 plátky obľúbeného chleba

Najprv si nachystajte klobásky, ktorých príprava trvá najdlhšie. Rozpáľte malý stolový gril a údeninu na ňom pečte asi desať minút. Kým sa pripravujú klobásky, vrhnite sa na prípravu vajec. Z tých môžete vykúzliť lahodné volské oká alebo krémovú praženicu. Záleží len na tom, čo máte radšej. V každom prípade sa vám hodí kvalitná panvica s nepriľnavým povrchom.

Ako na anglické raňajky (vajcia)

Ako na stratené vajce

Pokiaľ si trúfnete aj na prípravu strateného vajca, nachystajte si menší hrniec s vodou a priveďte ju k varu. Keď je pripravená, vložte do nej na 30 s vajce, a potom ho rozbite a vylejte do hrnčeka. Do vriacej vody pridajte trocha jablčného octu a vareškou vytvorte vodný vír. Vajíčko následne do víru pomaly vylejte, nechajte 3 minúty variť, a napokon ešte teplé servírujte.

Dokonalá súhra chutí

Na tanieri by nemali chýbať ani pečené rajčiny, slanina a huby. Všetko môžete pripraviť naraz, a to v rúre alebo na panvičke. V prípade, že sa rozhodnete piecť, vyložte plech na pečenie alobalom, potrite paradajky a huby olejom, pridajte plátky slaniny a všetko 5 minút grilujte. Pokiaľ sa pustíte do rýchlejšieho variantu, teda do prípravy na panvičke, dbajte na to, aby sa rajčiny nepripálili. Akonáhle je všetko opečené, môžete aranžovať na tanier. Podľa chuti pridajte misku teplej fazule v paradajkovej omáčke.

Ako na anglické raňajky

Ako príloha sa hodí obľúbený chlieb, ktorého plátky ľahko opečiete v hriankovači, rúre, stolovom grile alebo spolu s rajčinami a slaninou na rozohriatej panvici. Pre skutočných kulinárskych majstrov je tu možnosť upiecť si chlieb domáci. So šikovnou domácou pekárňou to ale zvládne úplne každý, kto zatúži raňajkovať ako kráľovná Alžbeta.

Dobrá káva korunuje raňajky

Ako zavŕšiť kulinársky zážitok, ak nie dobrou kávou. Vsaďte na automatické espresso alebo espresso na kapsuly a užite si šálku dokonalej kávy ako z kaviarne! Čerstvo namletá káva pripravená vo vašom kávovare roztancuje nielen chuťové, ale aj čuchové receptory. Kávu môžete samozrejme vymeniť za kanvičku anglického čierneho čaju s citrónom, do ktorého si Briti s obľubou pridávajú kvapku mlieka.

Tradičný anglický čaj s mliekom

Zrána príjemne osvieži aj pomarančový džús. A najmä ten čerstvo odšťavený! Vďaka lisom na citrusy alebo mixérom na smoothie, bude pohár čerstvej šťavy na stole skôr, ako si stihnete popriať dobrú chuť.

Pravé anglické raňajky budete mať pripravené do pol hodiny, ale zasýtia vás až do obeda. S tým správnym kuchynským vybavením navyše pôjde všetko ľahko a rýchlo. Vykročte do nového dňa pravou nohou so skvelými raňajkami v bruchu.