Kapsuly pre espressá Starbucks NC Toffee Nut Flavoured Coffee 10 Caps

Už len predstava lahodnej šálky kávy vyvoláva úsmev a radosť. Aj keď sa jedná o veľmi obľúbený nápoj, napriek tomu o ňom veľa vecí nevieme alebo zbytočne podliehame mýtom. O káve sa treba hovorí, že škodí zdraviu. Jej primerané pitie ale predstavuje prevenciu celej rade chorôb. Navyše obsahuje antioxidanty chrániace bunky pred voľnými radikálmi, vďaka ktorým má podobne priaznivé účinky ako zelený čaj alebo červené víno. Pitie kávy podporuje činnosť mozgu, zvyšuje koncentračné schopnosti, pomáha zlepšiť náladu a odstrániť únavu. Znižuje tiež riziko kardiovaskulárnych chorôb alebo vzniku cukrovky. Poďte sa pozrieť, ako v skutočnosti pôsobí na organizmus a prečítajte si o nej ďalšie zaujímavosti.
Na celom svete sa denne vypije okolo 1500 miliónov šálok kávy denne. A jej spotreba stále rastie.
Na svete existuje veľa druhov kávy, ale najznámejšími sú arabika a robusta. Líšia sa od seba svojimi nárokmi na pestovanie a samozrejme odlišná je aj chuť a aróma kávy. Arabika je považovaná za najkvalitnejšiu kávu a tvorí až 70 % celkovej produkcie kávy na svete. Pije sa skôr pre svoju skvelú chuť. Robusta, ktorá sa pije prevažne pre povzbudenie, má dvojnásobne viac kofeínu, ktorý spôsobuje jej silnú a ľahko horkastú chuť. Často sa pridáva do zmesi s arabikou. A vedeli ste, že kávové zrná sa nachádzajú v bobuliach, ktoré sú jedlé a sú považované za ovocie?
Jemná aróma kávy a jej chuť sa líšia podľa pestovateľskej oblasti. Kvalitná káva pochádza z plantáží, ktoré sa vyskytujú vo vyššej nadmorskej výške, pretože káva má viac času na dozrievanie a dokonalé rozvinutie chutí. Určite stojí za vyskúšanie:
Doprajte si neobvyklý zážitok, vyskúšajte cibetková kávu Kopi Luwak, ktorá vás prekvapí kvalitou (i vyššou cenou). Kávové zrná sa získavajú z trusu indonézskej cibetky, čo je mačkovitá šelma, ktorá sa živí plodmi kávovníka a vylučuje jeho zrná.
Plody prechádzajú tráviacim procesom takmer neporušené, čo im dodá charakteristickú a špecifickú chuť a vôňu. Tá je veľmi korenená a s ľahkou a príjemnou príchuťou horkej čokolády a karamelu.
Oddajte sa lahodnej chuti a vychutnajte si šálku skvelej kávy tak, ako ju máte radi. Jej základom je perfektné espresso a káva by mala byť pripravená z vody o teplote 90-95°C, pretože len tak dosiahnete optimálnu chuť, arómu aj účinky kávy.
Kofeín je povzbudzujúca účinná látka, ktorá stimuluje nervovú sústavu a činnosť srdca. V normálnom množstve je pre človeka neškodná. Sama o sebe neobsahuje takmer žiadne kalórie a najúčinnejšie pôsobí káva nalačno, kofeín začína v tele pôsobiť už do desiatich minút od vypitia. Jeho pozitívnym účinkom na ľudský organizmus je napríklad:
Mlieko v káve vstrebávanie kofeínu spomaľuje, ale rozhodne nedochádza k zníženiu jeho obsahu. V ľudskom tele sa potom kofeín pohybuje medzi 3-10 hodinami. Jeho obsah sa v rôznych typoch kávy líši. Ak ste zvyknutí piť niekoľko šálok denne, môže sa stať, že na ňom budete závislí. Tento stav sa väčšinou prejavuje bolesťou hlavy, nervozitou alebo podráždením. Tí, ktorí z rôzneho dôvodu nechcú piť kávu s kofeínom, si môžu dopriať kávu bez kofeínu. Takýto druh kávy je umelo zbavený kofeínu, v káve ho smie byť maximálne 0,1 %. Kofeín má tiež mierne močopudné účinky a podporuje vylučovanie žalúdočných a žlčových štiav.
Cukor v káve je tak trochu sporné téma. Samotná chuť kávy je pôžitok, takže všeobecne sa dá povedať, že je lepšie kávu nesladiť. Ak si ju osladíte, obmedzí sa vaša schopnosť vnímať pravú chuť kávy. Cukor totiž ovplyvňuje chuťové bunky a prílišné sladenie navyše zvyšuje hladinu cukru v krvi. Ak si ale neodpustíte do kávy trochu cukru pridať, vyberte aspoň hnedý trstinový cukor, ktorý je lepší ako klasický biely cukor alebo zvoľte zdravšie prírodné varianty - med, stéviu a pod. Tí, čo majú radi sladšiu kávu, určite poteší, že sa tiež vyrábajú kávové sirupy, ktoré nápojom dodajú vanilkovú, banánovú či inú sladkú príchuť. Do kávového nápoja je možné pridať tiež korenie, ako napr. škoricu, klinčeky alebo zázvor.
Kávu s mliekom alebo s cukrom pozná každý, ale ochutnali ste už kávu s maslom? Po stáročia sa pije napríklad v Nepále, Himalájach alebo Etiópii. Takto pripravený nápoj je zdravý, posilní telo a dodáva energiu, prospieva srdcu, znižuje zápaly v tele. Taktiež napomáha s chudnutím a odporúča sa piť predovšetkým na raňajky. Nesolené maslo chuť kávy nezmení, ale stiahne jej prirodzenú horkosť. Káva s maslom, tzv. nepriestrelná káva, sa stala veľmi obľúbenou predovšetkým vo Veľkej Británii.