Mýty a pravda o káve

Už len predstava lahodnej šálky kávy vyvoláva úsmev a radosť. Aj keď sa jedná o veľmi obľúbený nápoj, napriek tomu o ňom veľa vecí nevieme alebo zbytočne podliehame mýtom. O káve sa treba hovorí, že škodí zdraviu. Jej primerané pitie ale predstavuje prevenciu celej rade chorôb. Navyše obsahuje antioxidanty chrániace bunky pred voľnými radikálmi, vďaka ktorým má podobne priaznivé účinky ako zelený čaj alebo červené víno. Pitie kávy podporuje činnosť mozgu, zvyšuje koncentračné schopnosti, pomáha zlepšiť náladu a odstrániť únavu. Znižuje tiež riziko kardiovaskulárnych chorôb alebo vzniku cukrovky. Poďte sa pozrieť, ako v skutočnosti pôsobí na organizmus a prečítajte si o nej ďalšie zaujímavosti.

 

Na celom svete sa denne vypije okolo 1500 miliónov šálok kávy denne. A jej spotreba stále rastie.

Viete, aký je rozdiel medzi robustou a arabikou?

Na svete existuje veľa druhov kávy, ale najznámejšími sú arabika a robusta. Líšia sa od seba svojimi nárokmi na pestovanie a samozrejme odlišná je aj chuť a aróma kávy. Arabika je považovaná za najkvalitnejšiu kávu a tvorí až 70 % celkovej produkcie kávy na svete. Pije sa skôr pre svoju skvelú chuť. Robusta, ktorá sa pije prevažne pre povzbudenie, má dvojnásobne viac kofeínu, ktorý spôsobuje jej silnú a ľahko horkastú chuť. Často sa pridáva do zmesi s arabikou. A vedeli ste, že kávové zrná sa nachádzajú v bobuliach, ktoré sú jedlé a sú považované za ovocie?

Aké kávy stoja za vyskúšanie?

Jemná aróma kávy a jej chuť sa líšia podľa pestovateľskej oblasti. Kvalitná káva pochádza z plantáží, ktoré sa vyskytujú vo vyššej nadmorskej výške, pretože káva má viac času na dozrievanie a dokonalé rozvinutie chutí. Určite stojí za vyskúšanie:

  • Za najlepšiu na svete je považovaná arabika z Kene, ktorá má jemnú arómu a ostrú chuť.
  • Vysoko kvalitná je tiež arabika brazílska, ktorá je mierne sladkastá.
  • Arabika z Madagaskaru má vysoký obsah kofeínu a so svojou silnou chuťou sa hodí na prípravu tureckej kávy.
  • Dominikánska arabika je plná sladkej chuti a nízkej kyslosti.
  • Kostarická má jemnú orechovú príchuť.

Doprajte si neobvyklý zážitok, vyskúšajte cibetková kávu Kopi Luwak, ktorá vás prekvapí kvalitou (i vyššou cenou). Kávové zrná sa získavajú z trusu indonézskej cibetky, čo je mačkovitá šelma, ktorá sa živí plodmi kávovníka a vylučuje jeho zrná.

Plody prechádzajú tráviacim procesom takmer neporušené, čo im dodá charakteristickú a špecifickú chuť a vôňu. Tá je veľmi korenená a s ľahkou a príjemnou príchuťou horkej čokolády a karamelu.

Piccolo? Neexistuje!

Oddajte sa lahodnej chuti a vychutnajte si šálku skvelej kávy tak, ako ju máte radi. Jej základom je perfektné espresso a káva by mala byť pripravená z vody o teplote 90-95°C, pretože len tak dosiahnete optimálnu chuť, arómu aj účinky kávy.

  • Ristretto sa u nás často nesprávne nazýva piccolo (v taliančine "malý"), je veľmi podobné espressu. Jeho objem je okolo 20 ml.
  • Espresso sa pripravuje s objemom 30-35 ml a vyznačuje sa silnou koncentráciou chutí.
  • Ak si chcete dať espressá dve, objednáte si espresso dopio, ktoré je tvorené dvojnásobným množstvom kávy a dvojnásobným množstvom vody.
  • Tí, ktorí majú radšej väčšiu šálku kávy, si dajú Americano. Ide o espresso doplnené horúcou vodou v pomere 1:5 (espresso : horúca voda).
  • Lungo, čiže predĺžené espresso, je espresso v pomere s horúcou vodou 1: 1.
  • Espresso s trochou mliečnej peny sa nazýva Espresso macchiato ( "makiáto") alebo tiež Cortado.
  • U Cappuccina tvorí základ espresso, ku ktorému sa pridá našľahané teplé mlieko s pevnou penou.
  • Mliečna káva Caffé Latte (alebo caffé au lait) je väčšie cappuccino s väčšou porciou našľahaného mlieka.
  • Latte macchiato sa pripravuje z espressa a veľkého množstva našľahaného mlieka, ktoré vytvoria krásny efekt troch vrstiev: mlieko, káva a pena.
  • V lete sa príjemne osviežite studeným našľahaným kávovým nápojom s mliekom, ľadom a prípadne aj s cukrom, nazývaným Frappé.

Viete, ako sa pije káva vo svete?

  • V Írsku sa tento voňavý nápoj kombinuje s írskou whisky a hustou smotanou.
  • Vo Fínsku sa podáva káva veľmi netradične spolu so syrom. Ten sa dáva na dno hrnčeka aj navrch a konzumuje sa zároveň s kávou.
  • V Grécku sa veľkej obľube tešia frappé, ktoré majú hneď niekoľko variácií, napr. môže sa pridať nejeden kopček vanilkovej zmrzliny.
  • V Turecku sa šálka plní kávou len do dvoch tretín a je posypaná škoricou.
  • V thajskej káve nesmie chýbať kondenzované mlieko a veľa cukru.
  • Vo Vietname sa pije silná prekvapkávaná káva, do ktorej sa pridáva vaječný žĺtok, kondenzované mlieko a veľa cukru.
  • Marocká káva je ozvláštnená muškátovým orieškom, sezamovými semienkami alebo čiernym korením.
  • V Mexiku pripravujú kávu v hlinenej nádobe so škoricou a nerafinovaným cukrom s príchuťou melasy.

C8H10N4O2 = KOFEÍN. Ako veľmi nám škodí?

Kofeín je povzbudzujúca účinná látka, ktorá stimuluje nervovú sústavu a činnosť srdca. V normálnom množstve je pre človeka neškodná. Sama o sebe neobsahuje takmer žiadne kalórie a najúčinnejšie pôsobí káva nalačno, kofeín začína v tele pôsobiť už do desiatich minút od vypitia. Jeho pozitívnym účinkom na ľudský organizmus je napríklad:

  • zlepšenie koncentrácie,
  • potlačenie únavy,
  • zbystrenie myslenia,
  • navodenie dobrej nálady,
  • pomoc pri odbúravaní tukov z tela.

Mlieko v káve vstrebávanie kofeínu spomaľuje, ale rozhodne nedochádza k zníženiu jeho obsahu. V ľudskom tele sa potom kofeín pohybuje medzi 3-10 hodinami. Jeho obsah sa v rôznych typoch kávy líši. Ak ste zvyknutí piť niekoľko šálok denne, môže sa stať, že na ňom budete závislí. Tento stav sa väčšinou prejavuje bolesťou hlavy, nervozitou alebo podráždením. Tí, ktorí z rôzneho dôvodu nechcú piť kávu s kofeínom, si môžu dopriať kávu bez kofeínu. Takýto druh kávy je umelo zbavený kofeínu, v káve ho smie byť maximálne 0,1 %. Kofeín má tiež mierne močopudné účinky a podporuje vylučovanie žalúdočných a žlčových štiav.

Káva s cukrom alebo bez? A čo napríklad s maslom?

Cukor v káve je tak trochu sporné téma. Samotná chuť kávy je pôžitok, takže všeobecne sa dá povedať, že je lepšie kávu nesladiť. Ak si ju osladíte, obmedzí sa vaša schopnosť vnímať pravú chuť kávy. Cukor totiž ovplyvňuje chuťové bunky a prílišné sladenie navyše zvyšuje hladinu cukru v krvi. Ak si ale neodpustíte do kávy trochu cukru pridať, vyberte aspoň hnedý trstinový cukor, ktorý je lepší ako klasický biely cukor alebo zvoľte zdravšie prírodné varianty - med, stéviu a pod. Tí, čo majú radi sladšiu kávu, určite poteší, že sa tiež vyrábajú kávové sirupy, ktoré nápojom dodajú vanilkovú, banánovú či inú sladkú príchuť. Do kávového nápoja je možné pridať tiež korenie, ako napr. škoricu, klinčeky alebo zázvor.

Kávu s mliekom alebo s cukrom pozná každý, ale ochutnali ste už kávu s maslom? Po stáročia sa pije napríklad v Nepále, Himalájach alebo Etiópii. Takto pripravený nápoj je zdravý, posilní telo a dodáva energiu, prospieva srdcu, znižuje zápaly v tele. Taktiež napomáha s chudnutím a odporúča sa piť predovšetkým na raňajky. Nesolené maslo chuť kávy nezmení, ale stiahne jej prirodzenú horkosť. Káva s maslom, tzv. nepriestrelná káva, sa stala veľmi obľúbenou predovšetkým vo Veľkej Británii.