Doprajte si kvalitné domáce potraviny

Nedáte dopustiť na potraviny pripravené doma? Radi experimentujete a nebaví vás kupovať jedlo, v ktorom sú samá "éčka", farbivá, konzervanty, zvýrazňovače chutí a ďalšie všemožné látky, ktoré vyzerajú ako chemická zlúčenina? Poďme sa spoločne vydať za tajomstvom domáceho varenia a kuchtenia. A nemajte obavy, nie je to žiadna veda!

DOMÁCI CHLIEB: chrumkavá kôrka a neodolateľná chuť

Ak vás nebaví hniesť cesto v rukách, bude najjednoduchšie zaobstarať si domácu pekáreň. Nemusíte si špiniť ruky ani žiadne riady, misky a varešky. Nachystáte si iba suroviny a šup s nimi do pekárne. Všetko sa samo premieša a uhnieti cesto, ktoré sa nechá vykysnúť. Ihneď, ako je cesto pripravené, začne pekáreň piecť. Výsledkom je krásne voňavý a chrumkavý chlieb, ktorý môžete servírovať do nachystanej ošatky, alebo využite bavlnený uzatvárateľný vak. Ak ste sa rozhodli pripraviť si chleba v rúre na pečenie, potrebujete vhodnú nádobu na cesto. A rozhodne sa nezaobíde bez kvalitného kvásku. Jednoduchý, ale výborný kvások môžete vyskúšať podľa nasledujúceho receptu:

DOMÁCA ZMRZLINA: to pravé osvieženie

Je ľahké ísť do obchodu, vybrať si zmrzlinu a mať všetko bez práce. Ale priznajte si, vyrobiť zmrzlinu svojpomocne bude oveľa zábavnejšie aj zdravšie. Na prípravu pravej domácej zmrzliny potrebujete len jediné - zmrzlinovač. Ak ste skúsili vyrobiť zmrzlinu v miske a dať ju do mrazničky, výsledkom bol pravdepodobne tuhý kus ľadu plný chrumkajúcich kryštálikov. Lenže správna zmrzlina musí byť jemná, krémová a nadýchaná. Väčšina zmrzlinovačov funguje tak, že misku najskôr namrazíte, potom do nej nalejete pripravenú zmes a necháte prístroj miešať.

Výhodou je rýchlosť, s ktorou je zmrzlina pripravená. Nevýhodou ale je, že na prípravu ďalšej várky musíte misku opäť namraziť, čo môže trvať aj celý deň. Zakúpiť ale môžete aj samochladiaci zmrzlinovač (s vlastnou chladiacou jednotkou), u ktorého odpadá nutnosť vkladania misky do mrazničky. Dokáže totiž priebežne a dôsledne miešať pripravenú zmes aj počas mrazenia.

DOMÁCE MASLO, SYR ČI JOGURT: budete sa oblizovať

Hoci sa môže zdať, že vyrobiť si domáce maslo je celkom veda, nie je tomu tak. Ak túžite po vlastnoručne vyrobenom masle, stačí zakúpiť smotanu na šľahanie s tučnosť okolo 31-33%. Pri výbere smotany ale venujte dostatočnú pozornosť etikete. Nie každá je totiž vhodná. Nekupujte stabilizovanú smotanu, alebo výrobok obsahujúci karagénan. Stabilizátor totiž odďaľuje okamih, kedy sa z nadýchanej šľahačkové hmoty stáva maslo. Vyrobiť vlastné maslo by sa vám tak nemuselo podariť. Príprava syra je ľahko zložitejšia. Oplatí sa začať mäkkými syry a pokračovať ku tvrdším. Na začiatku výroby je mlieko. Najlepšie je samozrejme domáce, ale postačí aj kupované.

Nepoužívajte ale trvanlivé ani odtučnené. Potrebovať budete tiež mikrobiálnu štartovaciu kultúru. Osvedčená je obyčajná kvalitná kyslá smotana a syridlo na báze enzýmov. Ak máte dostatok času a chuť, môžete sa pustiť do výroby domáceho jogurtu. Jednoduchšie je to s využitím tzv. jogurtovača. Na výrobu jogurtu potrebujete len niekoľko základných surovín a potrieb. Nezaobídete sa bez mlieka a kvalitného bieleho jogurtu so živou kultúrou. Potom si nachystajte niekoľko pohárov. Pripravenú pre vás máme jednu naozajstnú pochúťku:

 

 Okrem už spomínanej smotany sa vám bude hodiť vhodná súprava na prípravu syra, netkané plátno a využiť môžete i set obsahujúci podnos s poklopom. Na hotové maslo odporúčame kvalitnú maselničku. 

DOMÁCA ŠUNKA: naozajstná delikatesa

Výroba domácej šunky nie je vôbec zložitá! Hovoríte si, prečo si dávať prácu s výrobou údeniny, keď v každom supermarkete ich nájdete bezpočet? Jedným z dôvodov je samozrejme aj to, že sa vyhnete dusitanom, škrobom aj nekvalitným tukom, ktoré šunky z obchodu zvyčajne obsahujú. Druhým sú financie. Za cenu kupovaných údenín vás čakajú doslova domáce hody. Domácu šunku si navyše môžete naporciovať a zamraziť. Zdravú desiatu tak budete mať kedykoľvek po ruke. Základom je kvalitné mäso, najlepšie od mäsiara. Nesmie chýbať soľ, tlačenkové črievko, väčší hrniec, trocha cukru a korenia.

Medzi najčastejšie druhy mäsa, ktoré sa na výrobu šunky používajú, sú bravčové stehno, kuracie stehná a prsia + králičie mäso. Niekto využíva aj tzv. rýchlosoľ, čo je soliaca dusitanová zmes slúžiaca na nakladanie a predúpravu mäsa. Ak uprednostníte jednoduchší variant, zakúpte šunkovar, ktorého súčasťou bude aj teplomer. Ďalej využijete vrecká do šunkovaru a mlynček na mäso. Ďalej pokračujte podľa návodu daného šunkovaru...

 

DOMÁCE CESTOVINY: nebojte sa experimentovať

Tie najlepšie cestoviny pripravíte z jemnej pšeničnej múky typu 00. O niečo lepšia je však tvrdá pšenica tzv. semolina. Cestoviny vyrobené z tejto múky sa nebudú lepiť, nerozvaria sa a lepšie ich uvaríte "Al Dente" čiže na skus. Ak radi experimentujete, ochuťte cesto bylinkami, drveným korením, paradajkovým pretlakom, špenátom, kurkumou, pridajte jemne pomleté huby či jemne nasekanú petržlenovú vňať. Na výrobu cestovín a rezancov budete potrebovať kvalitný ručný strojček. Súčasťou môžu byť nadstavce na rozvaľovanie cesta, široké aj tenké rezance, špagety, alebo výrobu plnených raviol.

 

DOMÁCE OVOCIE: nie je nad úrodu z vlastnej záhradky

Nie je nad to, mať v komôrke zásoby domácich marmelád, kompótov, sušených húb či domácej vegety. K tomu je ale potrebné mať aj kvalitné pomôcky, aby šla práca ľahko a rýchlo od ruky. Pre tých z vás, ktorí milujú ovocné a zeleninové nápoje, sú tu odšťavovače alebo smoothie mixéry. Ďalšou možnosťou, ako zužitkovať domácu úrodu, sú sušičky. Špeciálny hrniec s jednotlivými poschodiami, ktoré ponúkajú sušenie ovocia, zeleniny, húb, byliniek, ale aj mäsa a rýb. Na výbornú marmeládu je potom potrebná kvalitný zavárací hrniec.

Najobľúbenejší pomocníci pri výrobe domácich potravín:

Doporučené produkty