7 tipov, ako okamžite zužitkovať letnú úrodu

Krásne farebné, šťavnaté a zrazu dozrievajú všetky naraz? Prichádza obdobie, kedy sa každý, kto na jar vložil do záhradky nemalé úsilie, teší z bohato obsypaných kríkov malín, dorastajúcich cukiet či sladkých marhúľ a broskýň. Čaká na nás domáca extra dávka vitamínov, ktorá však zároveň potrebuje aj šikovné finty, aby sme sa ovocia a zeleniny rýchlo neobjedli a vyťažili maximum z ich čerstvosti. Predstavíme vám užitočné rady, tipy a recepty, ako spracovať letnú úrodu okamžite a s výsledkom, na ktorom si pochutí každý člen rodiny.

Dievča s čučoriedkami

Sladké pečenie

Čerešňová a jahodová bublanina bez pochýb poteší maškrtné jazýčky. Ak však už pečiete piaty plech v priebehu niekoľkých dní, zrejme nebude mať opakovane taký úspech. Bobuľovité a kôstkovité ovocie sú pritom ako stvorené do ľahkých nadýchaných koláčov, ale aj nepečených dezertov. Skúste tento univerzálny recept, kde sa chuť ovocia snúbi s jemným sladkým tvarohom a čo je najlepšie – do koláča môžete použiť jahody, marhule, maliny, čerešne, ríbezle aj čučoriedky, teda akékoľvek ovocie, ktoré práve dozrieva.

  • Na cesto: 320 g polohrubej múky, 5 vajec, 220 g kryštálového cukru, 200 ml smotany na šľahanie, 80 g rozpusteného masla, 1 prášok do pečiva
  • Na plnku: 250 g jemného tvarohu, 4 lyžice cukru, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, 350 – 400 g ovocia.

Ako postupovať? Pomocou ručného šľahača vymiešame vajcia s cukrom do peny. Postupne prilejeme smotanu a rozpustené maslo. Múku preosejeme spolu s kypriacim práškom a po lyžiciach šľahačom zapracujeme do tekutej časti cesta. Prelejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Z tvarohu, cukru a vajíčka vymiešame tvarohovú plnku, ktorú opäť po lyžiciach rovnomerne rozložíme „po kôpkach“ na cesto na plechu. Na záver prichádza na rad ovocie, ktorým koláč zasypeme. Ak chcete použiť marhule, nakrájajte ich na menšie mesiačiky. Poprášime vanilkovým cukrom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 25 až 30 minút. 

Domáca ovocná bublanina

Lahodne krémové smoothie

Čo robiť s rýchlo zrejúcim ovocím? Vezmite k nemu do partie oriešky, ovsené vločky, mlieko, vysoké poháre a v priebehu krátkej chvíle máte na stole výdatné raňajky. Smoothie nápoje sú populárne predovšetkým pre svoju jednoduchosť. Potrebujete však výkonný stolný mixér, aby ste si naplno mohli vychutnať krémovú konzistenciu smoothie. Ak do smoothie pridáte ovocie s tvrdšou šupkou, semienka alebo ľad, pri slabom výkone nemusíte byť s výsledkom spokojní.

Výbornou voľbou sú mixéry, ktoré si dokážu poradiť aj s horúcimi ingredienciami. Získate tak univerzálneho kuchynského pomocníka, ktorý si hravo poradí s čerstvým ovocím, no spracuje aj horúce zeleninové krémy a omáčky. Využijete ho aj ako pomocníka pri príprave džemov, domácich detských výživ, nátierok a ovocného pyré. Nádoba na mixéri by preto mala byť z materiálu, ktorý ani pri vyššej teplote surovín nepohlcuje pachy a prírodné farbivá. Takým je predovšetkým sklo alebo kvalitný materiál tritan, ktorý vyniká vysokou odolnosťou, stálosťou a neuvoľňuje žiadne zdraviu škodlivé látky.

Krémové domáce smoothie

Obľúbené recepty na chutné smoothie:

  • 1 šálka jahôd (alebo čučoriedok, malín), 1 banán, biely jogurt, menšia hrsť mandlí, ½ šálky ovsených vločiek, 150 ml mlieka a 1 lyžička medu
  • 3 sladké broskyne, 1 lyžica medu, 1 lyžička nastrúhaného zázvoru, hrsť baby špenátu, 1 šálka vody
  • 1 menšia cvikla, 1 jablko, 1 mrkva, šťava z citróna, ½ lyžičky strúhaného zázvoru, cca 150 ml vody 

Vyskúšajte pikantné čatní

Aj vy máte občas ten pocit, že z večera do rána zrazu dorástli desiatky cukiet a paradajok? Okrem zavárania a okamžitej konzumácie je zaujímavou alternatívou čatní. Táto tradičná indická pochúťka prináša na stôl závan exotických chutí, netradičných kombinácií a zaujímavej farebnosti. Dobré čatní (alebo aj chutney) je tak trochu pikantné, kyslé, sladké a hlavne korenené. Naplno využíva potenciál zeleniny a ovocia. Nemusíte chodiť do ďalekej Indie, ani už viac kupovať predražené omáčky z obchodu. Slávnostný obed s pečeným mäsom či rodinná grilovačka sa razom rozvoňajú netradičnými arómami, ktoré budú príjemne štekliť v nose a lákať k stolu.

Pikantné domáce čatní

Všetko potrebné k príprave ukrývajú aj vaše záhony. Z ovocia najlepšie zužitkujete jablká, hrušky, marhule, slivky, broskyne aj ríbezle. Zo zeleniny sú najobľúbenejšími najmä cesnak, cibuľa, cuketa, tekvica, paradajky, paprika, mrkva aj chilli papričky. Mimoriadne dôležitú úlohu však zohrávajú aj koreniace a konzervačné ingrediencie. O konzervovanie sa postará trstinový cukor, vínny ocot a jablčný ocot. Výnimočnú chuť čatní dodá čerstvý zázvor, kari korenie, koriander, klinčeky, kardamón, škorica aj muškátový oriešok. Receptov je neúrekom, určite sa netreba báť experimentovať. Čatní je rozmanité na chute aj konzistenciu. Pri jeho spracovaní do jemného pyré sa zíde ponorný mixér, ak máte radšej väčšie kúsky, oceníte pomoc húževnatého sekáčika.

Výroba džemu v domácej pekárni. Ako na to?

Pri varení džemu môžeme postupovať tradične (a stráviť niekoľko hodín pri horúcom sporáku), alebo vyskúšať modernejšie možnosti, kde nám z pracnej prípravy ubudne. Domáce pekárne majú objemnú nepriľnavú nádobu. Dá sa v nej pripraviť nadýchaný čerstvý chlieb, múčniky, no tiež aj jogurt a ovocné džemy. Niektoré kvalitnejšie modely dostali do výbavy okrem regulácie teploty a časovaču aj vopred prednastavený program „Džem“ (resp. Marmeláda).

Domáci džem

  • Máte chuť vyskúšať marhuľový džem z domácej pekárne? Najskôr prezreté marhule očistíme a zbavíme kôstok. Následne ich pokrájame na menšie kúsky a pomixujeme tyčovým mixérom. Marhuľovú hmotu prelejeme do nepriľnavej nádoby pekárničky, pridáme kyselinu citrónovú a želírovací cukor (alebo kryštálový cukor) v pomere 2 diely ovocie : 1 diel cukor. Na záver už iba spustíme program, ktorý štandardne pracuje pri teplote 80 °C.

Podobne môžete pripraviť jahodový džem, malinový džem, no tiež aj slivkový lekvár. V návode na používanie k multifunkčnej domácej pekárni nájdete niekoľko užitočných receptov, no pri troche cviku sa vydaria aj rokmi preverené pomery z domácej knihy receptov. Vždy vyberajte mäkké presladené plody, ktoré sa rýchlo spracujú a nemusíte ich zasypávať veľkým množstvom cukru. Varené ovocie by totiž neskôr mohlo vykypieť.

Čerstvé jahody

Domácim sirupom a šťavám sa nič nevyrovná

Prečo odšťavovať doma, keď obchody sú plné džúsov? Predovšetkým pre dobrý pocit a dokonalú kontrolu nad kvalitou použitých surovín. Kupované džúsy obsahujú často veľa cukru, umelých aróm, pričom percento poctivých prísad je príliš nízke, aby mohli byť pre zdravie prospešné. Domáce šťavy sú plné biologicky aktívnych látok, vitamínov a minerálov, ktoré sú v tejto tekutej forme vysoko vstrebateľné. Odšťavovanie sa pritom netýka iba šťavnatých druhov ovocia. Moderné odšťavovače sú skonštruované s ohľadom na vysokú výťažnosť z plodov a minimálne množstvo odpadu. Ich výkon z nich robí užitočných pracantov, ktorí si poradia s tvrdšími dužinami aj šupkami.

Čo tak oprášiť recepty po babičke a pustiť sa do prípravy domácich prírodných sirupov? Môžu to byť husté ovocné sirupy, ktoré zbožňujú najmä deti, ale aj kvetové, ktoré privolávajú omamnú vôňu lipy, bazy či levandule aj dlho po ich odkvitnutí. Sú chutnejšie a zdravšie ako ich hotové náhrady! Ide o silné koncentráty, ktoré sa v istom pomere riedia vodou. Tam však ich použitie nekončí. Predstavte si palacinky, puding alebo aj ryžový nákup preliaty hustým jahodovým sirupom… Už sa zbiehajú slinky? Pri príprave buďte dôslední, starostlivo vybrajte iba zdravé plody, kvety, či lístky, aby ste predĺžili trvácnosť sirupu. Plody aj kvety zbierajte čo najďalej od rušnej cesty, kde sa skôr znehodnotia škodlivými látkami.

Domáce sirupy

Zmrzlina a dreň z domáceho ovocia

Pri sladkom zostaneme, pretože všetky nápady na spracovanie letnej úrody sa ešte neminuli. K letu a prázdninám neodmysliteľne patrí zmrzlina, nanuky a mrazené ovocné drene. Pri výrobe domácej zmrzliny presne viete, čo ste použili – akej kvality bolo ovocie či koľko cukru ste prisypali. Už žiadne umelé dochucovadlá a farbivá. Dokonca, ak niektorého z členov rodiny trápi alergia alebo potravinová neznášanlivosť, s prehľadom vyberiete iba bezpečné suroviny.

Domácu zmrzlinu si môžete ľahko pripraviť so zmrzlinovačom, ktorý vám v pohodlí vlastnej kuchyne jasne demonštruje tajomstvo zmrzlinárskeho umenia. Nestačí totiž iba zamiešať zmrzlinovú zmes podľa receptu a vložit dózu do mrazničky. Základom úspechu je pravidelné premiešavanie budúcej zmrzliny, ktoré rozbíja ľadové kryštáliky, prešľahanie zmrzliny vzduchom a zjemnenie jej štruktúry. O toto všetko sa zmrzlinovač postará sám. Pri smotanových zmrzlinách tak dosiahnete výborný krémový výsledok – na nerozoznanie od originálu.

Domáca černicová zmrzlina

Ako pripraviť marinovanú zeleninu na gril?

Čo vám ako prvé napadne v súvislosti s prebytkami zeleniny zo záhrady? Zvyčajne vyhráva lečo, kečup, pretlak, rôzne plackové zeleninové variácie, vysmážaný karfiol, plnená cuketa, a mnoho ďalších pochúťok. Čo tak skúsiť zeleninu namarinovať? Marinovaná zelenina v takejto úprave získa bohatú arómu, jej štruktúra bude jemnejšia, menej sa vysuší a pôvodná chuť získa úplne nový rozmer.

Skúste plátky či kolieska marinovanej zeleniny hodiť na rozpálený gril. Uvidíte ten rozdiel! Na marinovanie sa hodí cuketa, baklažán, zemiaky, bataty, mrkva, zeler, špargľa, paprika, … Majte na pamäti, že marinovanie je postavené na 4 základných zložkách – kvalitnej hlavnej potravine, kvalitnom oleji, soli a kyslej zložke, ktorou býva ocot, citrónová šťava, ale aj víno.

Grilovaný špíz so zeleninou

  • Náš tip: Zmiešame 100 ml olivového oleja s 2 lyžicami citrónovej šťavy. Pridáme lyžičku cukru, ½ lyžičky soli, 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, posekanú petržlenovú vňať, bazalku a drvený tymián. Potrieme marinádou plátky zeleniny z oboch strán a necháme 2 hodiny odpočívať. Šup opekať na rošt!

Pri spracovávaní letnej úrody sa v kuchyni zíde výbava šikovných pomocníkov. Potrebujete silnejší a výkonnejší mixér? Uvažujete o všestrannej domácej pekárni? Alebo si už dlhšie obzeráte šikovný zmrzlinovač? Potom navštívte naše kategórie produktov, venované príprave domácich potravín. Domáce pochúťky sú totiž vždy tie najlepšie!