3 tipy, ako spracovať úrodu do zásoby

Najlepšie spôsoby, ako spracovať letnú úrodu do zásoby

Nastáva dlho očakávaný čas, kedy si zo záhrady nosíme plné misky a debničky dozretých plodov. V tejto časti roka dokážeme hravo skonzumovať odporúčaných 5 kusov ovocia a zeleniny denne. Čo však robiť s úrodou, ak jej máme nadbytok? Chystáte sa zavárať, mraziť alebo sušiť? Pripravili sme pre vás užitočnú zbierku tipov a rád, ako zvládnuť spracovanie letnej úrody, aby ste si aj nasledujúce mesiace mohli dopriať bohatú nádielku vitamínov.

Spracovanie letnej úrody

I. Mrazením najbližšie k originálu

Mrazenie patrí k obľúbeným spôsobom skladovania ovocia a zeleniny na dlhšiu dobu. Z hľadiska uchovania vitamínov, ale aj chuti a tvaru ide o najšetrnejší postup, kde nestrácate takmer nič z pôvodnej čerstvosti. Mrazenie totiž zastavuje proces starnutia a zároveň máte istotu, že ak z mrazničky vyberiete vrecko s ovocím, nevylezú z neho žiadne škodce. Snažte sa však o okamžité zamrazenie priamo po zbere a základnom očistení. Čím dlhšie plody pobudnú v košíku, o to viac strácajú zo svojej kvality.

Ak chcete mať aj po mesiacoch prehľad o zmrazených plodoch, vyzbrojte sa praktickými pomocníkmi. Určite je dobré mať po ruke špeciálne plastové obaly, ktoré vydržia mínusové teploty, vákuovačku potravín, plastové dózy, v ktorých môžete ovocie aj zeleninu uzavrieť bez prístupu vzduch a lepiace štítky, ktorými označíte potravinu aj dátum uloženia. Takýto systém a vopred premyslený poriadok oceníte najmä vtedy, ak máte k dispozícií objemnú pultovú alebo skriňovú mrazničku, do ktorej sa zmestí veľké množstvo potravinových zásob. Ani pri dlhodobom mrazení netreba mať obavy z vysokých účtov za elektrinu. Moderné mrazničky majú nízku ročnú spotrebu. Ak si vyberiete model v energetickej triede A+++, ročné náklady na elektrinu budú v sume približne 25 €.

Mrazená zelenina

Tipy, ako mraziť ovocie a zeleninu 

  • Vyberajte iba zdravé a dozreté plody – bez znakov plesne, hniloby či napadnutia škodcami.
  • Mrazte hneď v deň zberu. Najmä menšie druhy ovocia podliehajú veľmi rýchlo po odtrhnutí skaze. Zvoľte prudké mrazenie pri teplote -18 °C. Plody si tak zachovajú svoj tvar aj štruktúru.
  • Drobnému bobuľovitému ovociu prospeje oddelenie. Kedykoľvek si môžete vybrať jahody na jahodové knedlíčky, mix bobúľ na posypanie ovocného koláča či muffinov, alebo odobrať za hrsť mrazeného ovocia do ranného smoothie. Najskôr ovocie umyte, uložte na tácku a dajte zamraziť aspoň na 2-3 hodiny do mrazničky. Zmrznuté kúsky potom rýchlo podeľte do mikroténových vreciek na menšie dávky. Ku každej maline, čučoriedke či jahode sa tak dostanete zvlášť, nevznikne z nich jedna zmrznutá „hmota“.
  • Misky ani sáčky nepreplňujte. Pri mrznutí zväčšuje voda v plodoch svoj objem. V miske plnej po okraj by sa zbytočne utlačili a navzájom deformovali.
Smoothie z mrazeného ovocia
  • Zeleninu očistite, nakrájajte na menšie časti a na pár minút ponorte do vriacej vody. Ide o proces s názvom blanšírovanie, pri ktorom sa rozložia enzýmy. Tie by mohli znehodnotiť farbu, vôňu aj chuť mrazenej zeleniny. Následne kúsky zeleniny vylovte a prepláchnite studenou až ľadovou vodou. Vodu papierovým obrúskom osušte a zeleninu naložte do pripravených vreciek. Takto môžete predpripraviť koreňovú zeleninu, karfiol, brokolicu, cviklu, ale aj hrášok, strukovú fazuľku a kukuricu. Čiastočným predvarením a následným zamrazením sa zároveň aj predlžuje trvanlivosť zmrazených plodov (napr. namiesto 3 mesiacov až 1 rok).
  • Vyhľadávané je aj mrazenie byliniek a zelených rastlín zo záhrady (petržlenová vňať, kôpor, bazalka, pažítka, mäta, zelerová vňať). Čerstvo odtrhnuté bylinky umyte, osušte a nakrájajte na menšie časti. Môžete ich mraziť buď samostatne v plastových vreckách, alebo ich do formy zaliať vodou a vyrobiť si bylinkové kocky ľadu.
  • Nemrazte uhorku, melón, citrusy ani zemiaky. Výsledok po rozmrazení by sa vám nepáčil, ani nechutil.
Kocky ľadu s mätou

II. Zaváranie plné rozmanitých chutí

Od sladkých džemov cez šťavnaté broskyne až po zásoby uhoriek, kečupu a výbornú domácu čalamádu! Tiež máte radi pohľad na regále zaplnené zaváracími pohármi s dobrotami podľa overených receptúr? Šikovná gazdinka dokáže zavariť takmer všetko a nič z úrody nevyjde nazmar.

Zaváraním dochádza k tepelnej úprave pri kontrolovanej teplote, ktorá zničí všetky škodlivé mikroorganizmy. Hermetickým uzavretím, pôsobením tepla a vyrovnávaním tlakov vznikne pod viečkom prostredie bez prístupu vzduchu. Obsah pohára tak nepodlieha oxidácii a pri uschovaní v tmavej chladnej miestnosti sú zavarené plody aj po roku krásne šťavnaté a chutné.

Domáci brusnicový džem

Kedysi stáli pri rodinných domoch letné kuchyne, kde sa celé leto vo veľkom varilo a zaváralo pri starom sporáku. Poháre sa uložili do objemného hrnca a pomocou teplomera sa starostlivo kontrolovala teplota vody, aby nedošlo k rozvareniu jemných štruktúr. Hrniec sa za asistencie chlapskej sily vyniesol von, kde sa zliala voda a prebehla rýchla kontrola tesnosti viečok. Gazdinky sa však vynašli a nekonečné státie pri horúcom sporáku vymenili za praktické spôsoby zavárania, ktoré šetria čas a zaváranie robia príjemnejším.

  • Zaváranie v zaváracom hrnci – Tento kuchynský pomocník naberá z roka na rok na väčšej obľúbenosti. Veľký elektrický hrniec nepotrebuje ďalší zdroj tepla. Stačí ho iba zapojiť do elektrickej zásuvky a zmestí sa doň až 14 pohárov naraz. Zohrieva vodu, kontroluje nastavenú teplotu aj čas zavárania. Už žiadne teplo a neporiadok v kuchyni. Hrniec môžete umiestniť aj na terase a pohodlne relaxovať pri bazéne. Zíde sa dokonca aj pri väčších rodinných a športových stretnutiach. Môžete ho totiž použiť na varenie polievok, gulášov, omáčok, čaju alebo vareného vína.
Zavárané uhorky
  • Zaváranie v teplovzdušnej rúre – Prečo nevyužiť spotrebič, ktorý je srdcom každej kuchyne? Na plech sa pritom zmestí aj viac ako 20 menších pohárikov s džemom! Dajte však pozor, aby sa poháre nedotýkali medzi sebou, ani o steny rúry. Potom stačí už iba podliať plech vodou a nastaviť teplotu podľa odporúčania v recepte.
  • Zaváranie v mikrovlnke – Skúšali ste už využiť mikrovlnnú rúru na sterilizáciu pohárov pred zaváraním? Nalejte do nich menšie množstvo vody a mikrovlnku nechajte bežať 2-3 minúty. Poháre budú spoľahlivo zbavené všetkých mikroorganizmov, no pozor – aj veľmi horúce. Zároveň môžete v mikrovlnke aj zavárať, napríklad orechy, a to už za pár minút. Pohár však nezatvárajte, kovové viečko nepatrí do mikrovlnky. Pustite mikrovlnku na 1,5 minúty na najvyšší výkon, rýchlo zaviečkujte a otočte hore dnom aspoň na pol dňa. Takto zavarené orechy vydržia aj niekoľko rokov.
Domáce zaváraniny

Ako dosiahnuť pri zaváraní perfektný výsledok?

  • Aj drobná nepozornosť dokáže pokaziť celú várku. Preto na zaváranie používajte iba kvalitné a zdravé plody.
  • Pripravte si čisté a nepoškodené poháre. Naštrbené a obité poháre už viac nepoužívajte na zaváranie. Niektoré poháre a viečka navyše už po rokoch používania nepríjemne páchnu. Ponorte ich aspoň na hodinu do teplej vody s rozpustenou jedlou sódou, a potom dôkladne umyte vodou a saponátom.
  • Potrebujete poznať čistú hmotnosť ovocia. Až po umytí, nakrájaní a očistení ovocia od šúp a kôstok navážte pomerné množstvo cukru.
  • Ak chcete jemný slivkový lekvár, slivky najskôr obarte horúcou vodou a hneď prudko schlaďte. Šupky potom už len jednoducho zlúpnete.
Domáci slivkový lekvár
  • Pred zaváraním hrušiek a jabĺk namočte nakrájané kúsky do vody s kyselinou citrónovou. V pohári si uchovajú krajšiu farbu, nezhnednú.
  • Nálev musí zaliať všetky plody v pohári. Ak by sa najvrchnejším nedostalo prekrytia, okamžite po zavarení by stmavli.
  • Poháre nepreplňujte. Horná hranica by mala siahať 1 cm od hrdla (závitu) pohára.
  • Otočiť po sterilizácii poháre hore dnom? Áno, najmä pri zaváraninách s nálevom. Ak viečko netesní, uvidíte stúpajúcu „retiazku“ bubliniek, alebo začne nálev z pohára vytekať. Ak ide o hustý džem, vzduchové bublinky zrejme neuvidíte, za to džem zatečie do okrajov viečka, čo bude neskôr zle vyzerať. Dajte si preto záležať na dôkladnom dotiahnutí viečka cez utierku alebo uťahovaciu hlavicu na zaváranie.
Poháre so zaváraninami

III. Staňte sa majstrom sušenia už túto sezónu

Mrazenie šetrí váš čas a nemení chuť ovocia ani zeleniny. Zaváranie je zase časovo náročnejšie, no s pomocou cukru, octu, soli a ďalších korenín dokážete každý rok naplniť komoru delikátnymi dobrotami. Sušenie je jednou z najstarších metód konzervovania potravín a mohli by sme ho nazvať ako „priestorovo úsporné riešenie“. Vysušené plody sú zbavené vody a zaberajú menej miesta.

Zároveň sa v drobných kúskoch a bobuľkách koncentruje obrovské množstvo nezmenených vitamínov, minerálov aj vlákniny. Aké je sušené ovocie z obchodu? Svojou cenou tromfne aj drahšiu čokoládu, no pozor na kvalitu. Často je ovocie doslaďované a chemicky ošetrené sírením, aby sa dosiahla čo najdlhšia trvanlivosť a lákavé farby. Starostlivou domácou prípravou však získate plnú kontrolu nad kvalitou sušeného ovocia a z občasného zobkania nemusíte mať žiadne zlé výčitky. 

Domáce sušené ovocie

Nakrájané plátky ovocia, zeleniny aj húb dokážete voľne usušiť na slnku alebo na vzduchu. Rozdiel medzi týmito dvomi spôsobmi je iba v tom, že sušenie na slnku prebieha vonku, sušenie vzduchom zase v interiéri (napr. v dobre vetranej miestnosti alebo na povale). Sušenie trvá niekoľko dní a výsledok závisí od počasia. Ak zostane vlhko a chladno, nepresušené plody sú ohrozené rýchlym rozmnožením plesní.

Ak máte radi poriadok a všetky veci na svojom mieste, potom budete z praktickej sušičky potravín nadšení! Má niekoľko poschodí, na ktorých môžete sušiť aj viac kíl ovocia či zeleniny naraz. Súčasťou výbavy je možnosť nastavenia teploty, nastavenia času a kvalitnejšie modely lákajú rovnomernou distribúciou vzduchu s dôrazom na nemiešanie aróm. Zaujať vás môže aj spotrebič 2 v 1 – sušička ovocia + jogurtovač, ktorý okrem sušenia dokáže pripraviť aj výborné domáce jogurty.

Marhule v sušičke potravín

Jedným z najčastejších spôsobov je sušenie v rúre pri nízkych teplotách. Ovocie a zelenina sa sušia pri teplote 45 – 55 °Cbylinky a koreniny zo záhrady zase pri teplote 35 – 42 °C. Kúsky sa rovnomerne rozložia na plech alebo mriežku vyloženú papierom na pečenie. Rúra musí byť zapnutá niekoľko hodín, čo znamená aj vyššie nároky na elektrickú spotrebu a stúpajúcu teplotu v kuchyni.  Efektivita a rýchlosť sušenia sa dá zvýšiť tak, že pootvoríte dvierka rúry a zapnete vstavaný ventilátor. Arómy zo sušenia sa však rýchlo rozšíria po celej domácnosti a počítajte s tým, že niektoré z nich nemusia byť príjemné.

Čo vedieť o sušení potravín?

  • Sušenie pri nízkych teplotách si síce vyžaduje čas, no zachováva maximálne množstvo živín.
  • Pri sušení sa ovocie nemusí luhovať. Je plné intenzívnych chutí, používa sa ako sladidlo aj na podporu trávenia.
Granola so sušeným ovocím
  • Najlepším plodmi na sušenie sú jablká, hrušky, slivky, marhule, banány, ríbezle, ostružiny, šípky, maliny, hrozno aj mirabelky. Zo zeleniny vedú paradajky, červené papričky, mrkva, petržlen, zeler, cesnak aj cvikla.
  • Pri skladovaní usušených plodov nepotrebujete už žiadne náklady ani energiu navyše. Uložte kúsky do sklených uzatvárateľných nádob alebo plastových dóz a odložte ich na tmavšie miesto. Takto zamedzíte útoku hladných škodcov. Na niektoré druhy potravín sa používajú sa aj látkové vrecká, no dochádza k postupnému vyprchaniu aromatických látok.

S radosťou a dobrým pocitom sa pustite do robenia chutných zásob na zimu. Spolu s domácimi spotrebičmi na spracovanie surovín vám pôjde práca od ruky!

Doporučené produkty