Gril Tefal OPTIGRILL+ XL GC722D34 nerez

Grilovanie Slováci milujú! Na záhradách, balkónoch a dokonca aj v kuchyniach. Tam všade dnes môžeme nájsť gril. Moderná ponuka grilov je skutočne bohatá, každý si tak môže vybrať presne taký, aký zodpovedá jeho potrebám. Plánujete grilovať v byte? Chcete organizovať veľké párty? Budete grilovať často alebo je pre vás dôležitejšia jednoduchá prenosnosť? Grilovanie je o dobrom jedle, pití, ale aj o vytvorení príjemnej atmosféry. Ak nie ste rozhodnutí, či je pre vás lepší plynový, elektrický alebo gril na drevené uhlie, náš článok vám poradí.
Ak si radi vychutnávate romantiku a mäso parfumované dymom, stavte na gril na drevené uhlie. Veľmi obľúbené sú tiež plynové grily. Pri veternejšom počasí vás neobťažuje poletujúci popolček, nepotrebujete prívod elektriny a väčšina z nich má vyriešené aj odchytávanie odkvapkávajúceho tuku (= zdravšia príprava jedla). Elektrické grily sú bezpečné, jednoduché na obsluhu i údržbu a predovšetkým - môžete ich používať ako na záhrade, tak aj v kuchyni. Naša tabuľka vám napovie, aký typ grilu bude pre vás tým pravým.
U roštov si zvyčajne vystačíte s nerezovým alebo chrómovým materiálom, ktoré sú vhodné pre prípravu drvivej väčšiny pokrmov. Pre grilovanie steakov sú výborné aj liatinové rošty, ktoré dokonale vedú a odovzdávajú teplo. Z rovnakého dôvodu sa však nehodia pre nepriame grilovanie. Veľmi dobrou voľbou sú preto grily na drevené uhlie s vymeniteľným systémom roštov, popr. vybavené dvoma a viac roštmi.
Okrem väčšieho počtu horákov ponúkajú kvalitnejšie plynové grily tiež rozdelenie pracovnej plochy na vyklápací rošt a tál s možnosťou vyňať prostrednú oválnu časť liatinového roštu. Nahradiť ju môžete napríklad WOK panvicou na prípravu ázijských jedál, pizza kameňom alebo napríklad panvicou na paellu. Pracovná plocha býva najčastejšie kamenná alebo teflónová. Kamenné grilovacie plochy bývajú hladké a sľubujú najzdravší spôsob prípravy pokrmov.
Teflónové plochy mávajú rebrovaný alebo hladký povrch. Rebrovanie sa hodí na prípravu mäsa alebo rýb, hladký povrch využijete napríklad pri príprave vajíčok alebo palaciniek. Ich výhoda spočíva nielen v rýchlejšom ohreve potravín, ale väčšina ich tiež ponúka možnosť rozovretia do vodorovnej polohy, čím zdvojnásobíte veľkosť grilovacej plochy.