Ako vybrať gril?

Grilovanie Slováci milujú! Na záhradách, balkónoch a dokonca aj v kuchyniach. Tam všade dnes môžeme nájsť gril. Moderná ponuka grilov je skutočne bohatá, každý si tak môže vybrať presne taký, aký zodpovedá jeho potrebám. Plánujete grilovať v byte? Chcete organizovať veľké párty? Budete grilovať často alebo je pre vás dôležitejšia jednoduchá prenosnosť? Grilovanie je o dobrom jedle, pití, ale aj o vytvorení príjemnej atmosféry. Ak nie ste rozhodnutí, či je pre vás lepší plynový, elektrický alebo gril na drevené uhlie, náš článok vám poradí.

Ako vybrať gril?

Ako vybrať ideálny gril?

Ak si radi vychutnávate romantiku a mäso parfumované dymom, stavte na gril na drevené uhlie. Veľmi obľúbené sú tiež plynové grily. Pri veternejšom počasí vás neobťažuje poletujúci popolček, nepotrebujete prívod elektriny a väčšina z nich má vyriešené aj odchytávanie odkvapkávajúceho tuku (= zdravšia príprava jedla). Elektrické grilybezpečné, jednoduché na obsluhu i údržbu a predovšetkým - môžete ich používať ako na záhrade, tak aj v kuchyni. Naša tabuľka vám napovie, aký typ grilu bude pre vás tým pravým.

Typy grilov alebo nie je gril ako gril

  • Plynový gril: by mal mať pevnú stabilnú konštrukciu, dostatočne veľkú odkladaciu plochu a optimálne aspoň dva nezávislé horáky. Veľkou výhodou je, ak má gril navyše ešte jeden bočný horák, ktorý môžete využiť na prípravu príloh, omáčok a pod.
  • Elektrický gril: môžete vyberať z modelov s klasickým roštom, kde na potraviny pôsobí priamy žiar vykurovacej špirály alebo model s celokontaktnou plochou vyrobenou z rôznych materiálov. Najčastejšie bývajú vo forme tzv. kontaktného grilu.
  • Gril na drevené uhlie: by mal byť vyrobený zo špičkovej pevnej ocele a v ideálnom prípade so smaltovým povrchom. Mal by mať aj jednoduchú konštrukciu zloženú z dvoch hlavných častí - kotla a veka. V spodnej časti kotla a vo veku nesmú chýbať prieduchy pre prívod vzduchu a potrebná je aj miska na zachytávanie popola.
  • Prenosné grily: medzi grily na drevené uhlie často nájdete aj tzv. prenosné grily. Tie sú zvyčajne guľovitého tvaru, v spodnej časti majú rošt na spaľovanie dreveného uhlia, u dna je potom vzduchový prívod a popolník. Vďaka malým rozmerom a hmotnosti ho môžete bez problémov premiestňovať a využiť napríklad pre piknik v prírode alebo na dovolenke v kempe.

 

Materiál a pracovná plocha grilov

U roštov si zvyčajne vystačíte s nerezovým alebo chrómovým materiálom, ktoré sú vhodné pre prípravu drvivej väčšiny pokrmov. Pre grilovanie steakov sú výborné aj liatinové rošty, ktoré dokonale vedú a odovzdávajú teplo. Z rovnakého dôvodu sa však nehodia pre nepriame grilovanie. Veľmi dobrou voľbou sú preto grily na drevené uhlie s vymeniteľným systémom roštov, popr. vybavené dvoma a viac roštmi.

Okrem väčšieho počtu horákov ponúkajú kvalitnejšie plynové grily tiež rozdelenie pracovnej plochy na vyklápací rošt a tál s možnosťou vyňať prostrednú oválnu časť liatinového roštu. Nahradiť ju môžete napríklad WOK panvicou na prípravu ázijských jedál, pizza kameňom alebo napríklad panvicou na paellu. Pracovná plocha býva najčastejšie kamenná alebo teflónová. Kamenné grilovacie plochy bývajú hladké a sľubujú najzdravší spôsob prípravy pokrmov.

Teflónové plochy mávajú rebrovaný alebo hladký povrch. Rebrovanie sa hodí na prípravu mäsa alebo rýb, hladký povrch využijete napríklad pri príprave vajíčok alebo palaciniek. Ich výhoda spočíva nielen v rýchlejšom ohreve potravín, ale väčšina ich tiež ponúka možnosť rozovretia do vodorovnej polohy, čím zdvojnásobíte veľkosť grilovacej plochy.

 

Výhody a nevýhody jednotlivých typov grilov

Čo vás ešte môže zaujímať (vychytávky u grilov)?

  • Ak ste milovníkom pizze alebo ázijských pokrmov, stavte na gril, ktorý má grilovací rošt s odnímateľným stredom. V takom prípade totiž môžete využiť WOK panvicu alebo tál na pizzu a pustiť sa do prípravy výbornej číny či chrumkavej pizze.
  • Pri elektrickom grile si dajte pozor na výkon, aby grilovanie netrvalo zbytočne dlho.
  • Vhodné je tiež voliť gril s praktickým piezzo zapaľovaním - k zapnutiu stačí jednoducho stlačiť gombík.
  • Väčšina z elektrických grilov má vyberacie grilovacie dosky, ktoré môžete umývať priamo v umývačke. Významne vám to uľahčí ich očistu.
  • Nepodceňujte použitie veka u grilov na drevené uhlie: budete grilovať úspornejšie, môžete grilovať v daždi a zime, a môžete aj údiť.
  • Naraziť môžete aj na barbecue a raclette opekanie. Druhé spomínané sú určené pre prípravu (nielen) tradičnej švajčiarskej pochúťky - rozpusteného polotvrdého syra.

Čo sa vám môže pri grilovaní hodiť?