Ako vybrať domácu pekáreň

Omamnej vôni čerstvo upečeného chleba sa vyrovná máločo. Nájsť však skutočne čerstvý bochník nie vždy jednoduché. Ak si radi doprajete kvalitné pečivo, domáca pekáreň rozhodne stojí za zváženie. Pečivo si viete prispôsobiť presne podľa vašich predstáv a potrieb. Vyčaríte bezlepkový, kváskový alebo aj banánový chlieb. Príprava je jednoduchá, pekárnička sa postará o všetko – od zamiešania surovín a vyhnetenia cesta cez jeho vykysnutie až po samotné upečenie. Kuchyňa  navyše pri pečení ostáva čistá, keďže všetko sa odohráva v jednej nádobe. Na čo sa pri výbere domácej pekárne zamerať?

Ako vybrať domácu pekáreň

Výber pekárne prispôsobte vašim potrebám

Domácich pekární je dnes na trhu naozaj veľa. Ako nájsť tú ideálnu pre vás a vašu rodinu? Pred výberom sa najprv zamyslite koľko máte priestoru. Ak  nechcete, aby vám pekáreň len zapadala prachom, skúste jej vyčleniť čestné miesto na kuchynskej linke. Domáce pekárne totiž vážia v priemere okolo 5 – 8 kg, čo je na pravidelnú manipuláciu už pomerne dosť. Čo sa týka výšky, nezabudnite rátať s rezervným priestorom potrebným na otvorenie veka.

Veľkosť pekárne môže byť vhodným parametrom, od ktorého sa pri výbere odraziť. Ak máte špeciálnu diétu, napríklad bezlepkovú, a plánujete piecť viac-menej pre seba, bude vám stačiť aj menšia domáca pekáreň, kde podľa konkrétneho modelu upečiete 500 – 1000 g bochník. Ak máte stravníkov viac, alebo to jednoducho plánujete rozbehnúť vo veľkom, vyberajte z väčších modelov s kapacitou až do 1600 g. A nebojte sa, vo väčšej pekárni v pohode upečiete aj menší chlebík – niektoré tiež disponujú vyberateľnou priehradkou, vďaka ktorej môžete piecť 2 bochníky naraz. Objemnejšiu nádobu odporúčame aj vtedy, keď chcete využívať doplnkové funkcie pekárne, ako napríklad zaváranie.

Ako vybrať domácu pekáreň

Aké hnetacie háky zvoliť, a koľko?

S veľkosťou domácej pekárne úzko súvisí aj počet hákov na hnetenie, dostupné sú jednohákové a dvojhákové. Menšie pekárne majú väčšinou jeden hnetací hák, väčšie už zvyknú byť vybavené dvoma, nájdu sa ale aj väčšie s jedným hákom. Keď plánujete pekáreň využívať aj na miesenie cesta, ktoré potom šupnete do rúry, prípadne obľubujete recepty bohaté na rôzne semienka a podobne – odporúčame dvojhákovú pekáreň, a to kvôli dôkladnejšiemu a vzdušnejšiemu premieseniu.

Bežné nenáročné cesto na menší chlebík, v pohode vyhnetie aj 1 hák, treba však rátať s tým, že výsledný bochník bude skôr vyšší a hranatejší. To je však dané najmä užším tvarom nádoby, na počte hákov v konečnom dôsledku až tak nezáleží. Pripravte sa tiež na to, že obyčajné hnetacie háky ostávajú v ceste aj pri pečení a je ich možné vybrať až po ňom, jemnému poškodeniu povrchu pečiva sa teda pri vyberaní nevyhnete. Ak chcete ohúriť dokonalo hladkým bochníkom, jedným z riešení je voliť sklopné háky, prípadne cesto nechať v pekárničke len vykysnúť a chlieb dopiecť v rúre.

Ako vybrať domácu pekáreň

Funkcie a programy: Čo všetko pekáreň dokáže?

Moderné domáce pekárne nevyužijete len pri pečení chleba. V mnohých dokážete vyčariť aj iné druhy pečiva, džem, jogurt či dokonca domáce oškvarky. Pri výbere sa nenechajte nalákať na vysoký počet programov, zamerajte sa skôr na ich rozmanitosť. Určite oceníte, keď pekáreň zvládne pripraviť cesto na pizzu alebo aj z kypriaceho prášku. Väčšina má tiež špeciálne programy na bezlepkové recepty. Tie však nie sú nevyhnutnosťou – bezlepkové pečivo zvládnete aj bez nich. Veľmi užitočnou funkciou je možnosť nastavenia odloženého štartu. Večer si nastavíte, kedy má prístroj začať pracovať a ráno sa môžete tešiť na čerstvý chlieb z domácej pekárne.

Ak plánujete piecť v noci, venujte zvýšenú pozornosť hlučnosti. Priemerné hodnoty hluku sa u pekární pohybujú od 50 do 60 dB. Samozrejme, čím menej, tým lepšie. Ideálne tiež je, aby bola pekáreň vybavená funkciou udržania teploty, aspoň na 60 minút. Pozor si dajte najmä na to, že mnohé, aj drahšie modely, musia pred ďalším pečením celkom vychladnúť. Samozrejmou by mala byť možnosť voľby prepečenia kôrky – väčšina pekární má na výber minimálne 2 stupne. Rátajte s tým, že chlebík z domácej pekárne bude chrumkavý len z vrchnej strany, je to preto, že na zvyšných piatich stranách sa počas pečenia dotýka stien pekárne.

Ako vybrať domácu pekáreň

 Na čo ešte pri výbere myslieť?

Ovládanie voľte jednoduché a prehľadné, prácu si predsa chcete uľahčiť, nie skomplikovať. Väčšina pekární je vybavená displejom s tlačidlami, na ktorom si viete priebeh pečenia nielen nastaviť, ale aj sledovať, v akej je fáze a koľko ešte ostáva do skončenia programu. Výhodou je, ak sú tlačidlá prehľadne popísané a nie je ich zbytočne veľa (zvyčajne je to cca 8). U ideálneho modelu by tiež nemalo chýbať priehľadné veko, prípadne aj vnútorné osvetlenie. Cesto tak viete skontrolovať aj bez otvárania veka, ktoré by ho mohlo na spľasnutie vyľakať.

Pozornosť venujte aj voľbe materiálu. Veľké množstvo domácich pekární je zvnútra ošetrených teflónom, vďaka ktorému sa cesto neprilepí. Teflón sa tiež dobre čistí, nevýhodou je, že sa ľahko poškriabe. Na trhu nájdete aj nerezové varianty, u ktorých oceníte dlhú životnosť a vysokú odolnosť, na druhej strane je tento materiál priľnavejší ako teflón, cesto sa tak môže ľahšie pripiecť a ťažšie vyklápať z formy. To je možné ošetriť jemným vymastením formy, ale väčšinou stačí počkať kým pečivo trocha vychladne, vyklápa sa tak lepšie ako zahorúca. Na trhu sú dostupné aj pekárničky, ktoré majú nádobu potiahnutú keramickou vrstvou, ktorá má výborné termoizolačné vlastnosti a nie je náchylná na poškriabanie. Treba s ňou však manipulovať veľmi opatrne, ľahko ju totiž môžete ťuknúť a už jedna prasklina znehodnotí celú nádobu.

Ako vybrať domácu pekáreň

Čo cena a spotreba?

Najlacnejšie domáce pekárne kúpite už okolo 70 €, tu však treba rátať s nedostatkami ako vyššia hlučnosť či lacné materiály, vôňa nahriateho plastu namiesto voňavého chlebíka asi nikoho nepoteší.  Ak to s pečením domáceho chleba a ďalšieho pečiva myslíte vážne, odporúčame na začiatku zainvestovať. Nemusíte si pri tom vyberať len z najdrahších tristoeurových modelov – kvalitnú domácu pekáreň na bežné používanie kúpite už okolo 100 €. Obľúbené a spoľahlivé sú napríklad domáce pekárne Eta, Sencor či Tefal

Obávate sa vysokých účtov za energiu? Je pravda, že programy domácich pekární trvajú niekoľko hodín, avšak spotreba pri spracúvaní cesta (hnetenie, kysnutie) je minimálna, priemerná domáca pekáreň má navyše niekoľkonásobne nižšiu spotrebu energie ako elektrická rúra (cca 0,2 – 0,5 kWh/pečenie). Šetríte tiež na surovinách, nehovoriac o tom, že máte plnú kontrolu nad ich kvalitou. Môžete použiť niektoré z už hotových zmesí, inšpirovať sa receptami pre domácu pekáreň, alebo zalistovať v babičkinej kuchárke – je to len a len na vás.

Fantázii a chutiam sa medze nekladú, tak smelo do pečenia!