Odvápňovač pre espressá De'Longhi EcoDecalk / DLSC500

na 21 výdajniach
Káva sa nepýta hlúpe otázky. Káva rozumie.“ Spoznávate sa aj vy v tomto výroku? Byť „kávičkárom“ dnes nie je nič nezvyčajné. Ako pri všetkom i tu však platí - tisíc ľudí, tisíc chutí. Každý si svoju šálku rád vychutnáva presne podľa vlastných predstáv. Väčšou výzvou však už môže byť výber toho správneho kávovaru. Pákový? Klasický? Espresso? Alebo kávovar na kapsule? A čo rozšírené funkcie napeňovania mlieka, automatického odvápňovania... ? Poďte s nami do voňavého sveta kávy. S našimi tipmi a radami sa už vo svete kávových zrniek nestratíte...
Pod slovom kávovar sme si ešte donedávna predstavovali tento základný manuálny typ prístroja, fungujúci na princípe „prekvapkania“ vody zo zásobníka cez filter cez filter naplnený kávou. Jednoduché a nenáročné na obsluhu, jednoducho kávovar, ktorý je vhodný do kancelárií či väčších domácností - alebo prakticky kdekoľvek, kde sa očakáva vyššia spotreba kávy.
U tzv. prekvapkávačov je potrebné počítať s výmenou jednorazových papierových filtrov, do ktorých je potreba zomlieť kávu najemno. Zaobstarať si ale môžete tiež kávovar s permanentným sitkom, kde je naopak žiaduce mlieť kávu nahrubo. Údržba klasického prekvapkávajúceho prístroja je veľmi jednoduchá. Ako pri všetkých prístrojoch, ktoré prichádzajú do styku s vodou je nevyhnutné ich pre jeho správne fungovanie pravidelne odvápňovať, teda zbavovať usadenín vodného kameňa. Nič viac ale prakticky nepotrebuje.
V našej ponuke narazíte na polo- a plne automatické kávovary. Hlavným rozdielom medzi nimi je, že plnoautomatický kávovar disponuje integrovaným mlynčekom na kávové zrná a sám si pripraví mletú zmes na kávu, zatiaľ čo poloautomatický prístroj rovno naplníte svoju obľúbenú mletou kávou. Väčšinu "kávomilov" plne uspokoja poloautomatické prístroje. Prítomnosť mlynčeka totiž znamená aj vyššiu obstarávaciu cenu, na druhej strane sa vám ale kávovar odvďačí krásnou arómou a chuťou čerstvo pomletých kávových zŕn. Nastaviť si môžete tiež hrubosť mletia a to rovno vo viacerých úrovniach.
Milovníci latte a lahodného cappuccina určite spozornejú u kávovarov s možnosťou napenenia mlieka do pevnej, hustej konzistencie ako od profesionálneho baristu. K dispozícii môžete mať trysku s horúcou parou, ktorú ponoríte do studeného alebo teplého mlieka, alebo mlieko nalejete priamo do špeciálnej nádobky a o jeho napenenie sa už kávovar postará sám.
Ak zamýšľate variť kávu v malej domácnosti/kancelárii, nemusíte investovať do kávovaru, ktorý dokáže plniť dve šálky súčasne. Pokiaľ máte väčšiu rodinu, časté návštevy alebo skrátka chcete ušetriť čas pri príprave kávy, vyberte duálne plnenie šálok. Drvivá väčšina automatických kávovarov dnes navyše disponuje plochou pre nahriatie šálok. Každý správny milovník kávy predsa vie, že prudkým ochladením stráca káva svoje fantastické senzorické vlastnosti chuti aj vône, pre ktoré ju tak milujeme. A nepomôže ani ideálny prevádzkový tlak automatických kávovarov, ktorý by mal byť aspoň 15 barov.
Čistenie automatických prístrojov je relatívne jednoduché. Takmer každý výrobca vo svojom portfóliu ponúka produkty určené na odstránenie nánosov vodného kameňa, ktoré jednoducho nasypete do nádržky s vodou a necháte prebehnúť čistiaci cyklus. Prístroje najvyššej triedy zvládajú túto funkciu stlačením jediného tlačidla, opäť teda hovoríme o maximálnom užívateľskom komforte.
Rýchlejšie už to snáď nejde! Naplniť vodou, vložiť kapsulu a stlačiť tlačidlo. Kapsulové kávovary majú obrovskú výhodu v rýchlosti a jednoduchosti použitia. Niektoré prístroje umožňujú zvoliť si veľkosť šálky, pripraviť mliečnu penu alebo pracujú s kapsulami so sušeným mliekom. Ak sa rozhodnete pre kapsulový kávovar, môžete si vyberať z množstva druhov kávy, intenzity nápoja či alternatívnych chuťoviek akými sú napr. horúca čokoláda, čaj z kapsule či inej limitovanej edície horúcich nápojov.
Kapsulové kávovary majú ešte ďalšie nesporné výhody - prístroje zaberajú na pracovnej doske málo miesta a v porovnaní s automatickými kávovarmi sú cenovo dostupnejšie. Výrobcovia sa tiež predbiehajú v nápaditých dizajnoch a farebných prevedeniach, takže si vyberie skutočne každý. Jednoduchá je aj údržba - nádobku na mlieko je potrebné opláchnuť po každom použití, nezabúdajte na pravidelné vyprázdňovanie nádobky na použité kapsule a čas od času odvápnite. Nič viac tento drobček nepotrebuje!
Lacnejšie prístroje pracujú obvykle s tlakom okolo 9 barov, čo predstavuje dostatočné podmienky pre chutnú kávu, správnu extrakciu a lahodnú, pevnú penu. Pákový kávovar sa do domácností hodí najmä pre svoju rýchlu pripravenosť. Páka je vlastne držiak na mikrofilter (štandardne nerezový), do ktorého pred prípravou manuálne utlačíte požadované množstvo mletej kávy pre jednu, či dve osoby a necháte spariť.
Pákové kávovary obvykle disponujú plochou pre nahrievanie šálok a po spustení sú veľmi rýchlo pripravené k práci. Drahšie prístroje zvyčajne obsahujú parnú trysku pre prípravu mliečnej peny - ľahko si tak môžete vyrobiť cappuccino či latte. Pracovať s pákovým espressom vyžaduje trochu cviku, samotná príprava je však veľmi príjemným rituálom a možnosťou skutočne si vychutnať svoju obľúbenú kávovú špecialitu.